Se dau bani în plus pentru familiile cu copii. Propunerea vizează elevii de până la clasa a IV-a

Badea Violeta 25.06.2022, 21:03
Se dau bani în plus pentru familiile cu copii. Propunerea vizează elevii de până la clasa a IV-a

Veste bună pentru părinți. Aceștia ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea statului ca să le cumpere copiilor ochelari de vedere. Banii ar reprezenta un real sprijin pentru familiile defavorizate care nu îşi permit nici măcar controlul oftalmologic al copiilor lor. Iată ce sumă ar urma să primească cei care au copii de până la clasa a IV-a!

Părinții care au copii în învățământul primar ar putea primi bani pentru a le achiziționa ochelari de vedere micuților

Elevii care au probleme de vedere care nu sunt detectate la timp pot avea performanțe mai slabe la învățătură. De asemenea, aceștia pot avea și probleme de socializare.

Din acest motiv, este extrem de important ca părinții să recunoască primele semne care le pot indica faptul că micuții au nevoie de ochelari de vedere și să se adreseze specialiștilor.

Din păcate, mulți dintre ei nu o fac din motive financiare. Astfel, statul se gândește să sară în ajutorul acestora și să ia  o decizie importantă în acest sens, mai exact să ofere părinților anual vouchere în valoare de 200 de lei pentru control oftalmologic al micuților și pentru achiziționarea ochelarilor de vedere.

Proiectul de lege reglementeaza cadrul de acordare, în beneficiul elevilor de până la clasa a IV-a, a bonurilor de valoare pentru control oftalmologie si achizitionare ochelari de vedere, în condițiile și cu excepțiile prevăzute de Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Conform proiectului, „statul finanțează, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), de la Bugetul asigurărilor sociale de stat, contravaloarea voucherelor pentru control oftalmologie pentru elevii din învățământul primar, printr-un tichet în valoare de 0,4 ISR, anual/copil”.

„Tichetul are scop exclusiv pentru efectuarea controlului oftalmologic și achiziționarea de ochelari de vedere pe baza de rețetă, este netransferabil altor beneficiari, iar școlile sunt cele care decontează serviciul.

Părintele/reprezentantul legal optează pentru acest tichet, în scris, individual pentru fiecare copil, la sfârșitul fiecărui an școlar sau la momentul înscrierii copilului la școală.

Valoarea tichetului va fi actualizată și indexata anual, prin hotărâre a Guvernului, cu rata inflației. Bonurile de valoare se acordă elevilor, care au calitate de asigurat conform legii, prin decontarea sumelor aferente din Bugetul asigurărilor sociale de stat”, se arată în proiectul de lege.

Vouchere pentru elevii din invatamantul primar
Vouchere pentru elevii din invatamantul primar

Cât timp vor fi valabile bonurile valorice

Potrivit propunerii, tichetele vor fi valabile timp de 12 luni de la data emiterii.

În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educației, cu avizul Ministerului Sănătății, elaborează Programul național de acordare al bonurilor de valoare pentru control oftalmologie și achiziționare de ochelari de vedere pentru elevi din învățământul primar și asigură buna implementare a acestuia, începând cu anul calendaristic următor.

„Prin prezenta initiațivă legislativă încercăm, pe de o parte, să educăm copiii să meargă regulat la un control medical și, pe de altă parte, să oferim acces nediscriminatoriu al elevilor la control de specialitate și la achiziția de ochelari sau alte dispozitive necesare.

Propunem ca valoarea voucherelor pentru controlul oftalmologic să fie in jur de 200 de lei pe an, pentru fiecare copil. Părinții sau aparținătorii legali să opteze la școală pentru a putea beneficia de aceste bonuri valorice, iar finanțarea să vină integral de la bugetul de stat”, a precizat, deputatul PNL Christine Thellemann, inițiatorul proiectului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...