Raed Arafat a izbucnit după ce angajații serviciilor de ambulanță au votat să rămână sub administrarea Ministerului Sănătății: „Informaţii false, incorecte” 

Ana Anitoiu 07.05.2022, 12:25

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a izbucnit, sâmbătă, după ce angajații serviciilor de ambulanță au votat să rămână sub administrarea Ministerului Sănătății. Secretarul de stat a acuzat aceasta insituție și a spus că situația din prezent a fost creată „artificial” și că poate duce la o amenințare reală a sistemului integrat de urgență.

Raed Arafat, despre votul angajaților serviciilor de ambulanță

Un referendum realizat de sindicatul Serviciilor de Ambulanță a arătat că 7.833 din 7.924 de angajați au votat să rămână la Ministerul Sănătății, în loc să se mute la Departamentul pentru Situații de Urgență, structură ce face parte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Însă, Raed Arafat a contestat acest rezultat. Șeful DSU a precizat că, de fapt, Serviciile de Ambulanță au un total de aproximativ 13.000 de angajați.

Secretarul de stat a scris, pe pagina sa de Facebook, că nu a mai văzut niciodată referendumuri realizate de sindicate despre politici publice prezentate și susținute de ministere. Raed Arafat a adăugat că „este contrar oricăror reguli” ca Ministerul Sănătății să își bazeze deciziile de politică publică pe referendumuri îndoielnice făcute de sindicate.

„Nu vor să pună sindicatele să întrebe angajații din sistemul sanitar dacă vor să mai muncească pentru salariile lor sau dacă doresc să primească salariile fără a mai merge la muncă sau eventual să primească salariul dar să nu mai facă gărzi și să nu mai lucreze în weekend, este posibil să aibă surprize la ce rezultate ar avea un astfel de referendum”, a mai scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook, adăugând că nici nu a cerut preluarea angajaților de la ambulanță la Ministerul de Interne.

Raed Arafat a izbucnit dupa ce angajatii serviciilor de ambulanta au votat sa ramana sub administrarea Ministerului Sanatatii
Raed Arafat. Credit foto: Inquam Photos/ Alex Nicodim

Raed Arafat, acuzație la adresa Ministerului Sănătății

Secretarul de stat a acuzat Ministerul Sănătății că lasă impresia că dorește să distrugă sitemul sanitar. Raed Arafat a adăugat că nu a înțeles despre ce „intrare în normalitate” a vorbit ministrul Sănătății Alexandru Rafila atunci când s-a referit la sistemul de urgență din România.

Raed Arafat a amenționat că această intrare în „normalitate” este cerută de ministrul Sănătății după doi ani de luptă în care sistemul de urgență a fost angrenat tot timpul în linia de front a pandemiei de coronavirus, depășind toate așteptările și făcând față unor provocări fără precedent.

„Până nu este acest sistem dezmembrat, dezintegrat și făcut praf, nimic nu va merge bine în sistemul sanitar! Cel puțin aceasta este impresia pe care vrea să ne-o lase Ministerul Sănătății împreună cu sindicatul serviciilor de ambulanță și sfătuitorii apropriați domnului ministru, ieșiți la lumina reflectoarelor după 20 de ani de lupte din umbră împortiva progresului și împotriva soluțiilor care vin în sprijinul sistemului de urgență și al pacientului.

La un moment dat, sunt convins că cineva va spune că nu a putut rezolva nimic din sistemul sanitar, pentru că Arafat nu l-a lăsat, că nu a vrut să dezmembreze sistemul integrat de urgență, calea tuturor soluțiilor pentru un sistem sanitar mai bun!”, a scris Raed Arafat.

Raed Arafat, despre interesul real al acestei schimbări dorite

De asemenea, Raed Arafat a scris că a încercat și încearcă să evite un conflict ce ar face mai mult rău decât bine. El a acuzat că, de fapt, sistemele de răspuns la urgență riscă să fie slăbite și dezintegrate doar pentru satisfacerea unor orgolii sau împlinirea unor promisiuni cu interes electoral sau personal. Secretarul de stat a adăugat că unele informații comunicate de Ministerul Sănătății sunt eronate.

„De exemplu, când se spune într-un comunicat oficial al Ministerului Sănătății că Serviciile de Ambulanță rezolvă 91% din cazuri, lăsând de înțeles că SMURD este de importanță minoră rezolvând doar 9% din cazuri,

nu se explică populației și presei că de fapt comparația este făcută incluzând transporturile simple neasistate, consultațiile la domiciliu și toate cazurile de cod verde la care SMURD nu participă și pentru care nici nu are competențe de a participa conform Legii”, a scris Raed Arafat.

Secretarul de Stat a explicat că, de fapt, dacă ar fi comparate cazurile critice de cod roșu, s-ar vedea că Ambulanța și SMURD au amândouă un rol extrem de important. Medicul a precizat că în Capitală, în primul trimestru din acest an, procentul pacienților sosiți la UPU cu ambulanțe SMURD este de 41% în comparație cu 59% aduși de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov. Astfel, nu poate fi vorba despre o relație de 1 la 9.

„Totodată, când vorbim de pacienții critici intubați în prespital și aduși la unitățile de primiri urgențe din București de SMURD și Ambulanță, găsim că în trimestrul I al anului 2022, 75% dintre aceștia au fost aduși de unitățile de terapie intensivă mobilă și de elicopterele SMURD și 25% au fost aduși de Serviciul de Ambulanță București-Ilfov sau de alte servicii de ambulanță din județele limitrofe”, a mai scris oficialul.

În final mesajului său, medicul Raed Arafat s-a adresat colegilor săi din sistemul integrat de urgență – medici, asistenți, pompieri, paramedici, piloți și ambulanțieri. Șeful DSU le-a transmis acestora că este convins că vor trece și peste „acest moment creat artificial”, dar care s-ar putea transforma într-o amenințare reală a sistemului integrat de urgență.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...