Se dau amenzi de până la 725 de lei. Poliţia Română tocmai a făcut anunţul trist pentru şoferi

Andra Daoud 02.02.2022, 23:57
Se dau amenzi de până la 725 de lei. Poliţia Română tocmai a făcut anunţul trist pentru şoferi

Noul cod rutier 2022 prevede pedepse mai aspre pentru unele încălcări ale regulilor de circulație, dar introduce și noi sancțiuni care nu erau prevăzute în lege până acum. Ordonanța de reglementare a fost deja publicată în Monitorul Oficial, iar sancțiunile se vor aplica începând din 27 februarie. Ce gest le poate aduce șoferilor amenzi de până la 725 de lei și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Pentru ce se dau amenzi de până la 725 de lei

Noul cod rutier 2022 aduce modificări importante pentru șoferi. Autoritățile au luat o serie de măsuri menite să descurajeze anumite comportamente des întâlnite la volan. Unul dintre acestea este și condusul agresiv, iar șoferii care au un astfel de stil de condus vor fi sancționați începând din 27 februarie.

Mai exact, comportamentul agresiv la volan se referă la schimbatul succesiv al benzilor de circulație, în sensul depășirii sau deplasării mai rapide, semnalele luminoase (flash-uri), claxonatul etc.

Șoferii care au astfel de comportamente și sunt opriți în trafic vor primi, începând de luna aceasta, amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei și se vor alege cu permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Anunțul a fost făcut de Poliția Română, prin intermediul paginii de Facebook:

Pe cei care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens, îi anunțăm că s-a găsit un „remediu”.

Disponibil din 27 februarie 2022, acesta promite o amendă de 580 de lei, până la 725 de lei, la care se adaugă și o pauză de 30 de zile de la condus, pentru contemplare asupra comportamentului agresiv precum cel de mai sus.

Fiind doar una dintre acțiunile care definesc comportamentul agresiv în trafic, am decis să împărțim noile reglementări în mai multe postări, fiind mai lejer de „digerat”. Informați-vă corect și conduceți regulamentar!” au transmis autoritățile.

Se dau amenzi de până la 725 de lei. Poliţia Română tocmai a făcut anunţul trist pentru şoferi
Amenzi de până la 725 de lei pentru comportamentul agresiv în trafic

Ce alte modificări mai aduce legea

Nu este singura modificare prevăzută în ordonanța adoptată recent. Șoferii care depășesc limita de viteză cu mai mult de 70 km/h vor rămâne fără permisul de conducere timp de 4 luni și vor fi nevoiți să achite o amendă suorinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Ordonanța prevede ca aceeași sancțiune să le fie aplicată și șoferilor care ignoră barierele sau semibarierele coborâte sau în curs de coborâre, de la trecerile la nivel cu calea ferată sau semnalele acustice și luminoase care sunt în funcțiune și nu respectă obligativitatea de a opri.

Aceeași sancțiune este prevăzută și în cazul șoferilor care întorc mașina pe autostradă, merg cu spatele, circulă pe contrasens sau trec de pe un sens pe altul prin zonele în care este interzis acest lucru (prin zona mediană sau printre racordurile care despart sensurile de mers).

Noul cod rutier 2022 mai prevede eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere. Șoferii care lasă mașinile neasigurate pe drumurile publice (fără frâna de ajutor trasă sau pe liber) vor fi, de asemenea, sancționați începând de la 27 februarie, în cazul în care acestea produc incidente.

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe