Se cere insistent scoaterea AUR în afara legii. Prin ce modalități ar putea rămâne George Simion fără partid: „Nu am timp de comentarii”

Gabriela del Pupo 03.01.2022, 16:03
Se cere insistent scoaterea AUR în afara legii. Prin ce modalități ar putea rămâne George Simion fără partid: „Nu am timp de comentarii”
Deputatul Alexandru Muraru a readus în discuție demersul său de a atrage atenția instituțiilor abilitate asupra posibilității scoaterii AUR în afara legii. Acesta a anunţat la RFI că a extins plângerile penale la adresa copreşedinţilor AUR, George Simion şi Claudiu Târziu, mai ales după protestele care au avut loc la Palatul Parlamentului, pe 21 decembrie. Acesta a mai avut declarații asemănătoare și înainte de protestul organizat de AUR în fața Palatului Parlamentului.

„Mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control”

Reprezentantul Special al Guvernului pentru Combaterea Xenofobiei şi Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, susţine că formaţiunea condusă de cei doi ar trebui scoasă în afara legii. Acesta acuză partidul AUR și pe cei doi lideri de grave derapaje atât din punct de vedere al comportamentului cât și al ideologiilor pe care le îmbrățișează.
„În 2021 am fost martorii manifestărilor acestui vis pe care l-aş denumi grotesc, este vorba despre acest miraj al neo-legionarismului, adică este un amestec de conservatorism, de tradiţionalism, de naţionalism, de ultraortodoxism, concomitent cu o respingere a valorilor occidentale şi cu o înlocuire a acestora cu tot felul de minciuni agresive şi violenţa directă exista deja, mai este doar un pas până la scăparea lucrurilor de sub control (…). Soluţia este fermitatea legii şi pedepsirea exemplară a derapajelor”, a spus reprezentantul special al Guvernului, luni, la RFI.
Deputatul a explicat și mecanismul prin care partidul poate fi scos în afara legii, dacă se demostrează că acțiunile membrilor săi nu respectă Constituția țării.

„Instituţiile statului trebuie să răspundă dacă această formaţiune AUR este o ameninţare la adresa ordinii constituţionale a României şi pe cale de consecinţă e nevoie de activarea din lege a mecanismului pentru scoaterea în afara sa. (…). Există două proceduri … după modelul german, Parchetul General poate declanşa această procedură şi CCR este chemată, prin legea de la începutul anilor 2000 pe baza căreia se înfiinţează şi funcţionează partidele politice, să confirme o asemenea rezoluţie”. a mai spus Muraru.

De asemenea deputatul PNL a anunțat că deși nu poate lua măsuri în plan personal pentru scoaterea partidului în afara legii se poate adresa autorităților pentru sancționarea liderilor AUR.
„Pot să vă spun în premieră astăzi că după atacul asupra Parlamentului, de acum câteva săptămâni, sunt în legătură cu organele competente şi am extins în aceste zile plângerile penale la adresa copreşedinţilor AUR Claudiu Târziu şi George Simion, pentru diverse fapte penale pe care le-am încadrat în plângerile mele, asta pentru că în discuţiile pe care le am cu investigatorii, un partid politic nu poate fi pus sub urmărire penală, dar membrii care au coordonat acest atac pot fi anchetaţi”.

„Mă sună presa ca să îi răspund unui PNL-ist care vrea să fim scoși în afara legii. Nu am timp de comentarii”

Contactat pentru un drept la replică, George Simion nu a dorit să răspundă acuzațiilor însă a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care reamintește de momentul în care l-a ironizat pe deputat într-un clip.

„Mă sună presa ca să îi răspund unui PNL-ist care vrea să fim scoși în afara legii. Nu am timp de comentarii, (…)
Se pare că nu a ajuns pachetul trimis lui Muraru la Iași, de comentat vă las pe voi să îi răspundeți” a scris pe pagina sa George Simion.
Acesta îl ironizase chiar înainte de sărbători pe deputatul PNL căruia îi cumpărase o pungă cu diferite tipuri de calmante.

„E luna cadourilor și am zis să fim mai buni. Așa că încercăm și noi să ajutăm persoanele sărace cu duhul. am văzut niște declarații de la un politician de la PNL Iași, un domn Muraru, că vrea să ne interzică, că ne-a făcut plângeri, vrea scoaterea AUR în afara legii.

Așa că am fost la farmacie și am făcut niște cumpărături să-i trimitem de Crăciun și de Revelion. Niște Xanax domnului Muraru, pe care le punem aici în pachet, Relaxiren, nu facem reclamă vreunui medicament, Nervocalmin, pentru domnul Muraru, acolo, la Iași, și, stați așa, Sedatif PC. Toate aceste lucruri pentru că, din când în când, mai trebuie și să glumim și să ne relaxăm. Și dacă domnul Muraru stă prost cu nervii sau crede că nu trăim într-o democrație, de la AUR trimitem aici pentru Andrei Muraru (n. r. Alexandru Muraru)”, a spus George Simion.

Ce spune legea și ce prevede Constituția

Legea partidelor politice (14, din 9 ianuarie 2003) stipulează clar în ce condiții poate funcționa un partid politic și de asemenea ce activități sunt interzise și pot duce la dizolvarea unei formațiuni politice.

Art. 3. – (1) Pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale.

(2) Sunt interzise partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 37 alin. (2) sau (4) din Constituţie.

(3) Este interzisă afilierea partidelor politice la organizaţii din străinătate, dacă această afiliere încalcă valorile prevăzute la alin. (1).

(4) Partidele politice nu pot organiza activităţi militare sau paramilitare şi nici alte activităţi interzise de lege.”

Iată mai jos ce prevede Constituția României la articolul 30 menționat în Legea partidelor:

„(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...