Parchetul General sesizat după ce un protestatar a desenat o svastică pe steagul UE

Gabriela del Pupo 22.12.2021, 12:55
Parchetul General sesizat după ce un protestatar a desenat o svastică pe steagul UE

Plângere la Parchetul General și la Poliție după ce un protestatar AUR a desenat o svastică pe steagul Uniunii Europene. Gestul vine după ce nu o dată la protestele antivaccin și anti-măsuri de restricție deciziile autorităților de protejare a populației împotriva răspândirii virusului, au fost considerate „naziste”. De asemenea Raed Arafat, seful DSU, a fost catalogat în acest mod de către protestatari pe rețelele de socializare sau în spațiul public.

„Este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist”

Cunoscut apărător al memoriei victimelor Holocaustului deputatul Alexandru Muraru condamnă vehement acest gest și a sesizat autoritățile pentru a lua măsuri.

„Acest gest inacceptabil este o palmă dată memoriei milioanelor de victime ale regimului german nazist și nu poate fi decât o consecință a derapajelor unei formațiuni politice neolegionare, care a folosit tribuna Parlamentului ca portavoce a mesajelor admirative față de criminalii de război. Expresiile extremiste ale unor reprezentanți în Parlamentul României sunt inacceptabile în fața opiniei publice, a persoanelor și organizațiilor care luptă pentru memoria victimelor Holocaustului. Acest comportament reprobabil din partea unor demnitari nu a făcut altceva decât să se materializeze în incidente publice de natură xenofobă” spune Alexandru Muraru reprezentant special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

 

„Degradarea și tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social”

Liderul PNL Iași acuză comportamentul din Parlament manifestat de aleșii AUR pentru acest incident și pentru modul în care membrii societății civile se exprimă la protestele antirestricții din ultima perioadă. De asemenea deputatul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește modul în care România va fi privită după ce aceste imagini vor ajunge în spațiul public în țările europene.

„Degradarea și tensionarea repetată a atmosferei din Parlament a creat acest context social, iar desenarea zvasticii este o consecință directă a politicii partidului extremist AUR. Așa cum am mai spus în repetate rânduri, ascensiunea acestei formațiuni politice în Parlament a degradat încontinuu, masiv, discursul public și a reluat o amplă operațiune sistematică de punere în discuție a faptelor istorice din anii 40, de elogiere a criminalilor de război, de relativizare a crimelor din timpul Holocaustului, de parodiere a simbolurilor memoriei victimelor Holocaustului. Toate acestea reprezintă o escaladare fără precedent după anii 90.

Instituțiile abilitate trebuie să fie ferme și să lucreze de urgență cu celeritate în cercetarea și sancționarea unor astfel de fapte antisociale și ilegale, care produc grave prejudicii de imagine statului român”, a explicat Alexandru Muraru, într-un comunicat de presă.

În luna octombrie Deputatul PNL Alexandru Muraru, a făcut plângere la procurorul general pentru instigare la violenţă şi a depus o sesizare la CNCD împotriva reprezentanţilor AUR pentru că promovează caricaturi ale premierului Florin Cîţu prin asocierea acestuia cu Adolf Hitler.

Amintim faptul că în urma protestelor din fața Palatului Parlamentului de ieri s-au dat până acum 117 amenzi, 2 persoane au fost reținute și alte 200 de persoane au fost identificate din imaginile de pe camerele de supraveghere.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...