În ciuda eforturilor autorităților de a păstra școlile deschise, situația epidemiologică aflată în desfășurare obligă reprezentanții din Ministerul Educației să ia decizii drastice. Astfel, se pare că școala online ar putea fi un scenariu tot mai posibil de la jumătatea lui octombrie, în București. Trendul ascendent al îmbolnăvirilor de Covid-19 va duce la o rată de infectare care poate depăși șase la mie. Deocamdată, 13 localități din România se confruntă cu noi restricții, în timp ce elevii sunt nevoiți să participe la cursuri exclusiv online.
Tendința după care evoluează numărul de infectări cu Covid-19 arată un scenariu pe care mulți își doresc să îl evite. Ministrul Educației însă estimează că elevii ar putea trece la școala online de la jumătatea lui octombrie, în București. Sorin Cîmpeanu a declarat în cadrul unei intervenții televizate că elevii din 13 localități din România, în care rata de infectare a depășit șase cazuri la mia de locuitori, vor reveni la școala online.
Până când numărul infectărilor la mia de locuitori nu va scădea, cursurile se vor desfășura exclusiv online. Oficialul român a precizat faptul că au existat și alte motive pentru care s-a stabilit această măsură. Astfel, dincolo de faptul că s-a depășit pragul de 6 la mie, au existat motive legate de infrastructura care nu asigura respectarea normelor sanitare, precum și numărul de cazuri de Covid-19 confirmate în aceste regiuni. Cea mai mare rată de infectare din țară a fost raportată într-o comună din Satu Mare. De asemenea, în cinci localități din județul Satu Mare, două din județul Cluj și câte una din Sibu, Arad, Caraș-Severin, Sălaj, Dolj, Neamț, rata de infectare a depășit 6 la mia de locuitori.
Vineri, erau 13 localități cu nivelul de 6 la mie depășit. Toată săptămâna acesta, din punct de vedere al raportării față de pragul de 6 la mie, sunt 13 localități care intră în online. Automat școlile din aceste localități vor fi în online până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie. În afară de aceste localități, sunt în online școlile care au intrat din motive de infrastructură. După care, avem aceste situații punctuale. Sunt trei tipuri de motive pentru care s-a intrat în online: depășirea pragului de 6 la mie, motive de infrastructură care nu permit derularea activității cu respectarea tuturor normelor sanitare și cazuri de infectare confirmate, a declarat ministrul Educației.
Scenariul așteptat pentru finalul lunii octombrie este unul nefavorabil elevilor, care ar putea trece la cursuri exclusiv în mediul online. Potrivit datelor recente, și urmărind tendința ascendentă, elevii din București ar putea ajunge la restricții dure, dacă rata de incidență depășește 6 la mia de locuitori. Ministrul Sorin Cîmpeanu speră ca acest scenariu să nu fie pus în practică, îndemnându-i pe oameni să respecte regulile sanitare și să se vaccineze.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]De la 1 la 31 august, a crescut de de 6 ori, trendul ascendent. Matematic vorbind, din păcate, nu a fost încetinit. Astăzi avem în București rată de infectare de 2,44 la mie, după ce ieri am avut 2,33 la mie. Se păstrează trendul ascendent care, dacă nu înțelegem să respectăm regulile sanitare și importanța vaccinării, se va confirma matematic și este posibil ca în București, la jumătatea lunii octombrie, să ajungem la pragul de 6 la mie, prag de la care, din păcate, școlile vor trece în online până când rata de infectare va coborî. Eu am cifrele în față și mi-aș fi dorit să se micșoreze viteza de avans a ratei de infectare dar, din păcate, cifrele nu au confirmat această dorință, a explicat Sorin Cîmpeanu.