Primul județ din România în scenariul roșu. Ce restricții s-ar putea aplica începând de luni

Iancu Andreea 18.09.2021, 18:43
Primul județ din România în scenariul roșu. Ce restricții s-ar putea aplica începând de luni

Situația epidemiologică din România începe să revină treptat la scenariul din primăvară, după ce Grupul de Comunicare Strategică a raportat, în ultimele 24 de ore, 5.388 de noi cazuri de Covid-19. Cu tot mai multe localități cu rate de incidență în creștere, România a raportat inclusiv primul județ care intră în scenariul roșu. În acest caz se vor impune noi restricții privind desfășurarea diferitelor activități.

Autoritățile din România au anunțat primul județ care intră în scenariul roșu

Numărul de cazuri de Covid-19 a crescut îngrijorător în ultimele zile, instalându-se treptat cel de-al patrulea val al pandemiei. Cum tulpina Delta, o variantă mult mai contagioasă decât cele precedente, a devenit dominantă și în țara noastră, îmbolnăvirile sunt tot mai accentuate. Astfel, România a ajuns să raporteze deja primul județ care intră în scenariul roșu, după ce rata de incidență a infectărilor cumulate la 14 zile a ajuns la 3,11 cazuri la mia de locuitori. Județul Satu-Mare este cel în care se vor impune noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Totodată, județul Satu-Mare este urmat de judeţul Ilfov cu 2,55 cazuri la mia de locuitori, Bistriţa Năsăud cu 2,34, Bucureşti cu 2,33, Timiş cu 2,30, Maramureş cu 2,11, Cluj cu 2,03, acestea aflându-se deocamdată în scenariul galben. Pe de altă parte, cele mai numeroase cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate în Bucureşti (617 de cazuri) şi în judeţele Cluj (243 de noi infectări), Timiş (199 de îmbolnăviri), Iaşi (cu 188 de infectări). În acest context, Guvernul a aprobat prin hotărâre în cursul zilei de vineri, noi măsuri și restricții, care se aplică în special persoanelor nevaccinate. Astfel, se introduce obligativitatea prezentării certificatului digital Covid, în cazul localităților cu incidență între 3 și 6 la mia de locuitori.

Ce restricții se aplică în primul județ din România aflat în scenariul roșu
Noi restricții în urma creșterii ratei de incidență în România

Ce măsuri se aplică în privința localităților cu rata de incidență de peste 3 la mie

Certificatul verde devine obligatoriu pentru desfășurarea unora dintre activități, care permit participarea persoanelor vaccinate, care au finalizat schema completă cu cel puțin 10 zile înainte, celor care prezintă un rezultat negativ la testul RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore. sau al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 48 de ore. Rezultatul unui test RT-PCR sau antigen rapid nu se aplică persoanelor cu vârstă mai mică de 6 ani. De asemenea, cei care se află în a 15-a zi și a 180-a zi după confirmarea infectării pot beneficia de acces la anumite activități.

Noile măsuri privind limitarea răspândirii Covid-19 în localitățile cu rata de incidență de peste 3 la mie sunt următoarele:

 • competițiile sportive din spațiile închise sau deschise se desfășoară cu spectatori, la o capacitate de până la 30%, cu asigurarea distanței de minimum un metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție.
 • organizarea și desfășurarea de activități în cinematografe sau săli de spectacole sunt permise la o capacitate de până la 50%, cu purtarea măștii de protecție.
 • evenimentele private se pot desfășura cu un număr maxim de 200 de persoane în interior și asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
 • cursurile de instruire și workshopurile pentru adulți sunt permise cu un număr de maximum 150 de participanți în interior și maximum 200 de persoane în exterior, asigurându-se o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu respectarea purtării măștii de protecție și a normelor de sănătate publică.
 • organizarea de conferințe este permisă cu un număr de maximum 150 de persoane la interior, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea suprafeței de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.
 • adunările publice se organizează cu respectarea condițiilor Legii nr. 60/1991, fiind permis un număr de 100 de participanți.
 • este permisă intrarea în restaurante sau cafenele, la interior, precum și pe terase, cu o limită maximă de 50% din capacitatea spațiului, în intervalul orar 5:00 – 2:00.
 • activitatea în baruri, cluburi sau discoteci este permisă cu o limită maximă de 30% din capacitatea spațiului, în intervalul orar 5:00 – 2:00.
 • activitatea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.
 • accesul la piscinele interioare este permis fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului.
 • operatorii economici care administrează locurile de joacă pentru copii în spații închise pot să își desfășoare activitatea la o capacitate maximă de 50% din spațiu, în intervalul orar 5:00 – 24:00.
 • activitatea sălilor de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00.
 • activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.
 • sălile de sport sau fitness pot funcționa la interior, în cazul incidenței între 4 și 6 la mie, fără a depăși capacitatea de 50% din totalul spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Urmăriți Impact.ro și pe