Schimbări pentru românii care au panouri fotovoltaice. Ce se întâmplă în 2023, tocmai s-a aprobat

Andrei Simion 15.04.2023, 19:24
Schimbări pentru românii care au panouri fotovoltaice. Ce se întâmplă în 2023, tocmai s-a aprobat

Tot mai mulți români sunt atrași de ideea instalării de panouri solare pe casă, în ideea că vor economisi bani la factura de curent electric. În acest context, Administraţia Fondului pen­tru Mediu a luat o decizie radicală pentru 2023.

Pentru acești români se anunță un an fabulos

În ultimii ani, industria produc­ţiei de energie solară a înregistrat o creștere semnificativă în România. Numărul celor care optează pentru panouri fotovoltaice a explodat, arată datele Guvernului. Astfel, Administraţia Fondului pen­tru Mediu a decis să mărească bugetul pentru finanțarea instalării de panouri solare.

În România, consumatorii pri­vaţi, dar și cei industriali optează tot mai mult pentru panourile solare. Potrivit autorităților, sute de companii medii și mari au trecut la statutul de producători de energie, montându-şi sisteme fotovoltaice pentru acope­rirea propriului consum. De asemenea, și numărul de prosumatori (companii mici şi persoane fizice) a depășit noi borne, estimându-se la 100.000.

Ce trebuie să știi dacă ești interesat de panouri fotovoltaice

Românii interesați de panouri solare trebuie să știe că un proiect de montare a unui astfel de sistem devine finanţabil atunci când a ajuns într-un sta­diu avansat de documentare, fiind gata de începerea construcţiei. În momentul în care riscul de piaţă este mai mare, investitorul trebuie să vină cu un capital de 40-50% din valoarea întregului proiect, restul fiind acoperit de bancă. De o parte din aceste finanţări se ocupă Administraţia Fondului pen­tru Mediu.

Așadar, pe fondul interesului tot mai crescut pentru acest tip de energie, Administraţia Fondului pen­tru Mediu a decis să mărească bugetul pentru finanțarea instalării de panouri solare. Cu alte cuvinte, bugetul din 2023 este de două miliarde de lei, dublu față de cel de anul trecut, care a fost de 1 miliard de lei.

„Până acum, AFM, prin cele două sesiuni încheiate, a aprobat spre finanţare 55.000 de proiecte de pa­nouri fotovoltaice, toate cu o capaci­ta­te de 3kW. Bugetul de anul acesta este de două miliarde de lei, în creştere de la un miliard de lei în anul precedent, şi va finanţa probabil 87.500 de gospo­dării. Bugetul se va împărţi în două: 1,75 miliarde de lei pentru persoane fizice şi parohii şi 250 de milioane de lei pentru unităţi de cult şi entităţi non-profit din domeniul asistenţei so­ciale”, a explicat Andrei Antipa, vicepreşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Urmăriți Impact.ro și pe