Schimbări pentru români după 15 mai. Rafila: “Mănușile nu trebuie să fie obligatorii!”

Iancu Andreea 11.05.2020, 16:08
Schimbări pentru români după 15 mai. Rafila: “Mănușile nu trebuie să fie obligatorii!”

Data de 15 mai este mult așteptată de toți românii. Totuși, în ciuda măsurilor de relaxare, unele reguli trebuie în continuare respectate. Astfel, românii vor fi obligați să poarte mască și mănuși în anumite situații. Alexandru Rafila a explicat recomandările autorităților după ieșirea din starea de urgență, într-o intervenție la Digi24.

Cum trebuie purtată masca de protecție

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat faptul că purtarea măștii nu este necesară atunci când mergem pe stradă cu bicicleta, alergăm în parc sau dacă ne intersectăm cu persoane pentru o durată scurtă și la o distanță considerabilă.

Masca de protecție, obligatorie din 15 mai, în anumite situații
Masca de protecție, obligatorie din 15 mai, în anumite situații

Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată. Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun.

Mănușile de protecție sunt obligatorii?

Medicul consideră că purtarea mănușilor nu ar trebui să fie obligatorie. Ele pot avea atât efecte pozitive, cât și aspecte negative. Dacă nu sunt utilizate corespunzător, ne putem infecta chiar dacă purtăm mănuși.

Atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare.

Cu mănuși sau fără?
Cu mănuși sau fără?

De asemenea, Alexandru Rafila explică faptul că mănușile pot da o senzație falsă de siguranță. În esență, cea mai importantă măsură de care trebuie să ținem cont este igiena. Spălarea pe mâini cu apă și săpun, pe cât de des se poate, este esențială în combaterea infecției.

Este suficient ca în trenuri să existe săpun și apă în spațiile de toaletă. În fiecare vagon se pot instala două dispensere cu substanță dezinfectantă și cred că este absolut suficient, împreună cu curățenia și dezinfecția vagoanelor care trebuie făcută înainte de urcarea pasagerilor pentru că mănușile nu sunt recomandate nici măcar de OMS pentru că ele, așa cum discutam, creează acest fals sentiment de siguranță. Depinde cât le purtăm.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...