Te poți infecta cu noul coronavirus în apa din piscină? Explicațiile medicului Alexandru Rafila

Raluca Juncu / 06.05.2020, 11:00
Te poți infecta cu noul coronavirus în apa din piscină? Explicațiile medicului Alexandru Rafila

15 mai este ziua mult așteptată de români pentru că marchează ridicarea mai multor restricții, la câteva zile distanță față de relaxarea măsurilor din mai multe state europene. Deși ieșirea fără constrângeri din casă va fi în sfârșit o realitate, virusul nu dispare, motiv pentru care rămân multe semne de întrebare.

Cât de sigur este înotul, după 15 mai?

Înotul în apa cu clor din piscine se poate realiza în siguranță, pentru că apa este dezinfectată în acest mod. Problema care se ivește, însă, este cea a numărului de persoane care se află concomitent în piscină, spune medicul Alexandru Rafila. Mai mult, potrivit Centrului pentru Control și Prevenția Bolilor (CDC) nu există nicio dovadă că noul coronavirus poate fi răspândit între oameni, în apa din bazine, piscine, căzi cu hidromasaj, spa sau zone similare.

„Dacă sunt prea multe persoane în piscină și contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoți mai sunt secreții, mai și expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președinte al Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. Foto; Inquam Photos/Ilona Andrei
Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. Foto; Inquam Photos/Ilona Andrei

Specialistul este, însă, optimist și susține că, la un moment dat, probabil, se va crea, cu siguranță, un prototip de măști care să ne protejeze, atunci când înotăm. Aceste tipuri de activități trebuie foarte bine gândite. Evitarea aglomerației va reprezenta pilonul după care se vor ghida toate. Deocamdată doar sporturile în echipă vor putea fi reluate, dar doar în anumite condiții.

„O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipă fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian”, a transmis profesorul Rafila, potrivit Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI