Anunțul care îi va bucura pe români. Ce spune Alexandru Rafila despre valul doi al pandemiei

Redacția IMPACT / 08.05.2020, 10:24
Anunțul care îi va bucura pe români. Ce spune Alexandru Rafila despre valul doi al pandemiei

Specialiștii epidemiologi analizează și dezbat intens posibilitatea venirii un al doilea val de îmbolnăviri pe teritoriul României. Chiar dacă acesta va veni mai târziu, se recomandă aceeași prudență pentru prevenirea unei posibile infectări.

Alexandru Rafila: „Cel mai probabil, al doilea val va fi în iarnă

Prof.dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie a spus că, cel mai probabil, un al doilea val al epidemiei se va instala pe perioada iernii. Partea bună a acestui lucru, este că acest val nu va mai avea aceeași intensitate ca cel de acum, spune medicul, potrivit Mediafax.

„Sper să nu fie un val estival, (…) dar transmisibilitatea lui depinde de noi. Cel mai probabil, al doilea val va fi în iarnă, nu va mai fi de aceași intensitate, va fi un val mai redus (…) Dacă 90% din populație poartă masca, virusul dispare în 90 de zile. Era bine să fi avut obligativitatea purtării măștii”, a mai precizat Alexandru Rafila.”, a explicat Alexandru Rafila, care este și reprezentantul României în cadrul OMS.

 Rafila: „Dacă 90% din populație poartă masca, virusul dispare în 90 de zile”. Foto: Inquam Photos/ George Calin
Rafila: „Dacă 90% din populație poartă masca, virusul dispare în 90 de zile”. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Specialistul este de părere că românii ar putea avea o vară liniștită din punct de vedere al riscului de îmbolnăvire în contextul în care oamenii respectă măsurile de prevenție. Alexandru Rafila, care este și membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, mai spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că speră ca până în toamnă să se găsească un tratament corespunzător.

„Sperăm să avem până atunci un tratament care să răspundă nevoii de a împiedica evoluția gravă a bolii, mai ales la pacienții din categoriile de risc”, a adăugat Rafila.

Ministrul Sănătății spune, la rândul său, că este nevoie de prudență, precizând că atitudinea românilor reprezintă un element cheie în prevenirea răspândirii virusului. Nelu Tătaru a mai explicat, la Digi24, că deocamdată, România nu a atins acel vârf maxim de îmbolnăviri.

Epidemia în cifre

Potrivit ultimelor informări furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României, au fost confirmate 14.499 de cazuri de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 6.144 au fost declarate vindecate și externate. Bilanțul deceselor a urcat, vineri dimineață (până la momentul transmiterii acestei știri) la cifra de 891.  În carantină instituționalizată se află 14.142 de  persoane. Alte 20.841 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI