Situație îngrijorătoare în China. S-a decis accelerarea vaccinării persoanelor în vârstă împotriva Covid-19

Elena Avramescu 29.11.2022, 14:27
Situație îngrijorătoare în China. S-a decis accelerarea vaccinării persoanelor în vârstă împotriva Covid-19

În cursul zilei de astăzi, China a făcut un anunț important, spunând că îşi va accelera campania de vaccinare a persoanelor în vârstă  împotriva Covid-19, la scurt timp după ce au fost înregistrate recorduri de infectări în ultimele zile, notează AFP. Anunţul vine după mai multe proteste așa cum nu s-au mai văzut, organizate weekendul trecut în mai multe oraşe chineze faţă de măsurile sanitare extrem de stricte.

O nouă serie de vaccinare obligatorie în China

„Comisia Naţională pentru Sănătate (NHC) va accelera creşterea ratei de vaccinare a persoanelor cu vârste de peste 80 de ani şi să continue să crească rata de vaccinare a persoanelor cu vârste între 60 şi 79 de ani. Un grup special de lucru va fi creat pentru vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva COVID-19.

Este necesar să facem pedagogie ştiinţifică în rândul populaţiei despre importanţa şi avantajele vaccinării şi să facem pe deplin cunoscută eficacitatea vaccinurilor în prevenirea formelor grave de boală şi a deceselor”, au spus reprezentanţii NHC.

În prezent, rata insuficientă de vaccinare în China, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, reprezintă un principal argument promovat intens de Guvernul de la Beijing pentru a justifica politica sa sanitară strictă, denumită „zero COVID” şi care implică lockdown-uri mai multe, plasarea în carantină la venirea din străinătate şi testarea aproape zilnică a populaţiei.

Ce se întâmplă cu chinezii care nu se duc să își facă vaccinul anti-Covid
Vaccin anti-Covid

Până acum, numai 65,8% dintre locuitorii chinezi cu vârste de peste 80 de ani sunt vaccinaţi cu schemă completă, au precizat reprezentanţii NHC într-o conferinţă de presă organizată marţi, în condiţiile în care China nu a autorizat deocamdată vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, considerate a fi mai eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2.

Sunt temeri mari în China cu privire la o anulare totală a restricţiilor sanitare ar copleşi sistemul naţional de sănătate şi ar cauza numeroase decese. În plus, nemulţumirea provocată în ultimul timp de restricţiile foarte stricte este destul de puternică în rândul populaţiei, iar acest lucru a dus la proteste pline de furie în mai multe oraşe weekendul trecut.

Punctul culminant l-a reprezentat un incendiu mortal care s-a produs săptămâna trecută în Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul ţării. Se pare că restricţiile sanitare au fost considerate vinovate pentru împiedicarea eforturilor depuse de echipajele de salvare, însă acest argument a fost respins luni de Guvernul chinez.

Astăzi, China a înregistrat nu mai puțin de 38.421 de noi infectări locale marţi, un număr apropiat de recordul zilnic stabilit de la începutul pandemiei de COVID-19, atins weekendul trecut. Însă imensa majoritate a cazurilor sunt asimptomatice şi numărul lor rămâne oricum infim în raport cu populaţia chineză, care este de 1,4 miliarde de locuitori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...