Schimbare majoră privind cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila

Mihnea Tălău 29.07.2023, 09:34
Schimbare majoră privind cardurile de sănătate. Anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila

La nivelul Guvernului există, în aceste zile, discuții privind cardurile de sănătate. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că problema privind scăderea vârstei beneficiarilor cardurilor de sănătate ține de CNSAS, dar ministerul va colabora în această privință pentru găsirea unei posibile soluții.

Eliberarea cardului de sănătate să se facă la nașterea copilului

Se dorește ca eliberarea cardului de sănătate să se facă de la nașterea copilului, odată cu stabilirea CNP-ului. În prezent, acesta este eliberat la împlinirea vârstei de 18 ani.

Obiectivul ar fi împiedicarea fraudelor legate de toate serviciile medicale fictive pentru îngrijirea mamei și copilului. În plus, în acest fel ar fi mai bine gestionată și situația concediilor medicale asociate.

”Eliberarea cardurilor de sănătate era programat să aibă o evoluţie favorabilă din punct de vedere al scăderii vârstei, pentru că, ştiţi bine, în România se vor schimba şi cărţile de identitate, iar cărţile de identitate vor include şi partea de date sanitare, iar cărţile de identitate, după cum ştim, se eliberează la vârsta de 14 ani”, a declarat Rafila.

Anuntul lui Rafila dupa ce s-a spus ca exista risc de holera pe litoral

Ministrul Sănătății a adăugat că este o problemă care ţine direct de CNAS.

”Vom colabora cu dânşii ca să găsim o soluţie, dacă este posibil şi dacă sistemul informatic actual se pretează pentru creşterea rapidă a numărului de utilizatori”, a mai spus Rafila, potrivit Capital.ro.

Prevederile Planului naţional de combatere şi control al cancerului

În privința Planului naţional privind prevenirea şi combaterea cancerului, ministrul Sănătăţii a declarat că este un proces care durează 5 ani. El a menționat că acest plan va putea fi aplicat integral când vor fi funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici.

”Adoptarea acestor norme (de aplicare a Planului – n.r) este un proces. O parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era stabilit în prevederile Planului naţional de combatere şi control al cancerului. Astăzi am operaţionalizat o parte dintre acele norme care nu puteau fi aplicate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici”, a mai afirmat Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...