Schimbare majoră pentru elevi. Anunțul a fost făcut acum și va apărea în fiecare școală din România

Iancu Andreea 08.04.2022, 11:15
Schimbare majoră pentru elevi. Anunțul a fost făcut acum și va apărea în fiecare școală din România

Învățământul românesc se află de ani buni într-un proces de modernizare, însă pandemia a făcut ca acesta să fie accelerat, chiar și în mediul rural, acolo unde multe unități de învățământ funcționau până nu demult după un model învechit, în clădiri care nu asigurau condițiile minime de studiu. Cu toate acestea, datorită fondurilor europene și interesului exprimat de unele autorități, se anunță o schimbare majoră pentru elevi. Aceștia vor descoperi o altă față a învățământului, mult mai aproape de actualitate.

O schimbare majoră anunțată în fiecare școală din România

Elevii din țara noastră ar putea să beneficieze de o modificare importantă pentru procesul de învățare. De mai mulți ani, sistemul de educație din România a încercat să se alinieze la standardele europene, însă perioada în care pandemia a mutat cursurile în mediul online a reprezentat cea mai bună ocazie de reformă. Astfel, s-a descoperit modul în care tehnologia poate facilita învățarea.

De aceea, școlile din România ar urma să renunțe la unul dintre cele mai vechi obiceiuri, scrisul pe o tablă convențională. Elevii ar putea să treacă la o tablă interactivă, care să fie mult mai atractivă în special pentru generațiile actuale și viitoare, mult mai angrenate în zona digitală decât elevii din trecut. Această schimbare majoră ar putea să se remarce inclusiv la sat, acolo unde creta devine tot mai rar utilizată.

Schimbare majoră pentru elevi și școala din România
Elevii din România încep să se bucure de tehnologie în școli

Școala din Mureș care testează deja tabla interactivă

Copiii care învață într-o școală din Sîngeorgiu de Mureș au descoperit deja tainele unui astfel de instrument interactiv, după ce conducerea unității de învățământ a depus cereri de finanțare prin proiecte europene. Echipamentele digitale sunt disponibile în toate clasele, unde tablele vechi au fost deja înlocuite.

„Dascălii împreună cu elevii experimentează și învață zi de zi să descopere tainele acestei table care este o noutate atât pentru dascăli cât și pentru elevi”, a povestit Csiki Angela, director al unității de învățământ, pentru stirileprotv.ro.

Procesul de digitalizare al școlii din Mureș a debutat în 2020, când autoritățile din comună au depus cereri în acest sens pentru finanțare europeană, care atinge o valoare totală de 1,5 milioane de lei, proiectul fiind cofinanțat în proporție de 2%, conform explicațiile primarului Sofalvi Szabolcs. Unitatea de învățământ a primit anul trecut noile echipamente, printre care se numără videoproiectoare, laptopuri şi tablete smart.

„Împreună cu o colegă am cerut tablă inteligentă, pe vremea aceea nu prea avea lumea, au râs colegii cum ne permitem așa ceva, bineînțeles că nu am primit atunci, dar niciodată nu e prea târziu. Practic a fost un vis împlinit pentru noi. Ne ajută foarte mult, o descoperim încă că nu îi știm toate funcțiile, dar câștigăm foarte mult timp”, a explicat Cristina Pavel, învățătoare.

Proiectele presupun și montarea noilor dispozitive, care au ajuns în 120 de localități din România, atât orașe cât și comune, unde se regăsesc astăzi echipamentele IT cumpărate cu bani europeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...