Schimbare la intrarea în Marea Britanie. Ce document vor fi obligați românii să prezinte de la 1 octombrie

Iancu Andreea 28.09.2021, 13:28
Schimbare la intrarea în Marea Britanie. Ce document vor fi obligați românii să prezinte de la 1 octombrie

Brexitul a dus la schimbări majore în organizarea Regatului Unit al Marii Britanii. Ieșirea statului din Uniunea Europeană a afectat funcționarea țării, dar și relația pe care englezii o au cu restul statelor lumii. Astfel, autoritățile din Regat au anunțat de curând o nouă schimbare la intrarea în Marea Britanie, la care vor trebui să se conformeze și românii. Aceștia, precum și alți cetățeni ai statelor lumii care călătoresc în Regatul Unit, vor fi obligați să prezinte un document, începând cu 1 octombrie 2021.

Ce document trebuie să prezinte românii la intrarea în Marea Britanie

De la 1 octombrie 2021, având în vedere faptul că Regatul Unit a ieșit din Uniunea Europeană, românii care nu au reședința în Marea Britanie, precum și alți cetățeni ai statelor lumii, vor avea nevoie să prezinte un document la intrarea în această țară. Anunțul în cazul cetățenilor români a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, intrarea în Marea Britanie nu se va mai putea face în baza buletinului sau cărții de identitate.

Informările arată că începând cu 1 octombrie 2021, toți cetățenii europeni nerezidenți în Marea Britanie vor putea intra în această țară doar în baza pașaportului valabil, fie el pașaport simplu electronic sau simplu temporar. În acest context, românii nu vor mai avea acces în baza cărților de identitate așa cum se întâmpla înainte de Brexit. Totuși, există și unele excepții la aceste reguli.

Schimbare la intrarea în Marea Britanie, românii urmând să fie obligați să prezinte un nou document de la 1 octombrie
Pașaportul va înlocui de la 1 octombrie cartea de identitate pentru accesul în Marea Britanie

Care sunt românii care pot călătorii în Regatul Unit, fără pașaport

Cetățenii europeni, printre care se numără și românii, care intră sub incidența Programului de Înregistrare a Cetățenilor UE, EU Settlement Scheme (EUSS), vor putea să călătorească în Regatul Unit, până la data de 31 decembrie 2025, cu ajutorul cărții naționale de identitate valabilă. Totuși, aceasta trebuie să fie în prealabil înregistrată ca document de călătorie în contul personal UK Visas and Immigration, creat pentru înscrierea în EUSS.

De asemenea, MAE a anunțat că de la 1 ianuarie 2021, cetățenii români nerezidenți pot călătorii în Regatul Unit sau pot tranzita țara în scop turistic ori pentru a merge în vizită, pentru șederi de scurtă durată. O perioadă de maximum șase luni într-un an este permisă românilor, fără a solicita o viză de intrare. Cei care speră să își găsească un loc de muncă în decursul acestor luni vor fi obligați însă să obțină ulterior o viză de intrare. Inclusiv cei care depășesc termenul de ședere de șase luni vor trebui să aplice pentru o viză de intrare din partea autorităților britanice, conform sistemului de imigrație bazat pe puncte, Point-Based Immigration System. Autoritățile britanice de frontieră ar putea solicita chiar documente justificative pentru scopul declarat al deplasării în Marea Britanie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...