Gata, românii nu mai pot ajunge în Marea Britanie doar cu buletinul. De când devine paşaportul obligatoriu

Nicu Stan 11.09.2021, 11:27
Gata, românii nu mai pot ajunge în Marea Britanie doar cu buletinul. De când devine paşaportul obligatoriu

S-a terminat, cetățenii românii nu mai pot ajunge în Marea Britanie doar cu buletinul. De la o dată stabilită, cetățenii români au nevoie de pașaport pentru a intra pe teritoriul Marii Britanii. De când devine paşaportul obligatoriu, vedeți în articolul de mai jos.

Românii nu vor mai putea intra în UK doar cu buletinul. De când va fi necesar pașaportul

Românii nu vor mai putea intra în Anglia doar cu buletinul. Autoritățile britanice au stabilit că de la 1 octombrie intrarea românilor pe teritoriul țării lor se va face cu ajutorul unui pașaport valabil pe toată perioada șederii în UK.

De asemenea, românii care au rezidență în Regatul Unit vor putea intra doar cu ajutorul buletinului încă câțiva ani.

Romanii care vor calatorii in Uk vor avea nevoie de pasaport de la 1 octombrie
Romanii care vor calatorii in Uk vor avea nevoie de pasaport de la 1 octombrie

1 octombrie, data limită pentru intrarea cu buletinul în UK

”Începând cu data de 1 Octombrie, cetățenii români care NU dețin statutul de rezident (settled sau presettled status) nu vor mai putea folosi Cartea De Identitate ca document de călătorie în Regatul Unit, având nevoie de un Pașaport valabil pe întreaga durata șederii în UK.

Precizăm că cetățenii români care dețin statutul de rezident (settled sau presettled status) vor putea folosi Cartea De Identitate ca document de călătorie în Regatul Unit până la 31 decembrie 2025”, a informat Poliția de Frontieră Română.

Obținerea rezidenței în Marea Britanie

Pe de altă parte, autoritățile britanice informează că obținerea rezidenței se poate face ușor, utilizând internetul. Chiar și așa, în contextul în care câteva milioane de oameni nu mai au probleme, alte câteva sute de mii trăiescu cu frica în sânt pentru că nu au primit răspuns dacp li se acrodă sau nu rezidența.

Potrivit Ministerului de Interne al Marii Britanii, aproximativ 483.200 de persoane încă aşteaptă să ştie dacă cererea lor este aprobată. De asemenea, cei mulţi dintre solicitanţi sunt români, care alături de polonezi şi italieni asigură top 3 populaţii rezidente în Marea Britanie.

De ce sute de mii de oameni încă nu au primit un răspuns

Guvernul britanic i-a asigurat pe europenii din Regatul Unit că drepturile lor sunt protejate şi că vor fi luate în considerare şi cererile depuse după termenul limită, care a fost 30 iunie. Întârzierile se datorează, conform
unui purtător de cuvânt al ministerului de Interne, ”cantităţii de cereri primite”, respectiv mai mult de şase milioane de la începerea programului, în martie 2019.

Dintre cererile de rezidență primite de guvernul britanic, cele mai multe au avut succes: 2,8 milioane de cetăţeni europeni au obţinut statutul de rezident, 2,3 milioane pre-rezident. Acestea din urmă vor trebui să depună o nouă cerere pentru saltul la categoria rezidență permanentă.

Urmăriți Impact.ro și pe