Schimbare importantă pe piața energiei electrice din România. Comisia Europeană a aprobat tranzacția. Milioane de români, afectați

Cristian Cojocaru 04.01.2021, 19:42
Schimbare importantă pe piața energiei electrice din România. Comisia Europeană a aprobat tranzacția. Milioane de români, afectați

Piața energiei electrice din România cunoaște o schimbare importantă, asta după ce, Comisia Europeană a aprobat tranzacția. Totuși aceasta mai are nevoie de aprobare din partea statului iar dacă tranzacția va lua ființă, mulți români vor fi afectați de schimbare.

O nouă schimbare pe piața energiei electrice

Grupul de origine cehă CEZ, a hotărât să vândă activele din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), tranzacție care a fost deja aprobată de către Comisia Europeană. Totuși pentru ca acest lucru să fie încheiat în totalitate, tranzacția mai are nevoie de aprobare și din partea statului român.

Astfel, aceștia au nevoie de o aprobare din partea Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). În luna octombrie, cei de la CEZ au aprobat vânzarea activelor sale de pe teritoriul țării noastre către fondurile europene administrate de către cei de la Macquarie. Totuși, încheierea acestei tranzacții depinde pe deoparte de aprobarea Comisiei Europene, aprobare care a avut loc astăzi, iar pe cealaltă parte de aprobarea din partea CSAT din România.

Consorțiul condus de Fondul de Investiții Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6) se ocupă cu preluarea activelor de la CEZ. Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) se află pe piața locală, într-un mod indirect încă din 2018. În acel an au preluat asset-managerul imobiliar german GLL Real Estate Partners, care deținea mai multe clădiri de birouri importante din București.

Grupul de origine cehă CEZ, a hotărât să vândă activele din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA)
Grupul de origine cehă CEZ, a hotărât să vândă activele din România către Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA)

Activele tranzacției constau în 7 companii

În această tranzacție activele vizate constau în 7 companii care includ și rețeaua de distribuție a energiei electrice, furnizarea de electricitate și cel mai mare parc eolian pe uscat al Europei, parc aflat la Fântânelele – Cogealac. Chiar dacă această tranzacție se va încheia cu succes, CEZ Group își vor continua prezența pe piața din România.

Activitatea va fi concentrată pe partea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima). MIRA este parte a Macquarie Asset Management și reprezintă partea de administrare a activelor deținute de Macquarie Group, grup financiar diversificat venind în întâmpinarea clienților cu soluții de administrare dar și finanțare a activelor, servicii bancare, servicii de consultanță de risc precum și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri.

Grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și a fost fondat în 1969. Acesta este listat și la bursa australiană. În martie, anul trecut, MIRA gestiona active de aproximativ 120 de miliarde de euro, active care includ 151 de companii de portofoliu, 500 de proprietăți imobiliare precum și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole, arată profit.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe