Vin vești bune pentru tinerii care acum muncesc în străinătate, dar care vor să se întoarcă în România! Începând cu data de 4 ianuarie 2021, aceștia vor putea solicita ajutor din partea statului român pentru a demara o afacere în țară, în domeniul agricol.
Agenţia pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că, din 4 ianuarie 2021, și tinerii fermieri din afara țării vor putea să se înscrie în cadrul programului ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”. Condiția este ca aceștia să demareze afacerea în România și să își stabilească domiciliul în țară.
Tinerii care vor să se facă fermieri vor putea beneficia de un credt de până la 50.000 de euro pentru a demara propria afacere în domeniul agricol. Potrivit unui comunicat AFIR din 23 decembrie, și românii din diaspora care au până în 41 ani pot să acceseze fondurile pentru demararea unei afaceri în agricultură, în țară, iar perioada de depunere a dosarelor este cuprinsă între data de 4 ianuarie 2021 și până în 4 mai 2021.
În ceea ce privește depunerea cererilor de finanțare, aceasta se va face, potrivit aceluiași comunicat, pe site-ul AFIR. Această etapă a programului, pentru fermierii din afara țării, beneficiază de un buget propriu de 20.000.000 euro.
Însă, în afara locului în care se află destinatarii finanțării, toate celelalte condiții pentru accesarea fondurilor sunt identice cu cele impuse fermierilor din țară, despre care am scris mai multe, aici. În plus, cei interesați pot accesa, direct, ghidul de finanțare (primul document din tabel).
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Atenție! Este foarte important pentru fermierii din străinătate să știe că măsura li se adresează în condițiile în care aleg să se instaleze la conducerea unei ferme române, care trebuie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.
În plus, fermierul trebuie să aibă și domiciliul stabil în aceeași unitate administrativ-teritorială (în esență, localitate) unde e înregistrată exploatația agricolă. La fel și cu sediul social sau cu locul de muncă (dacă beneficiarul finanțării e salariat).
După aceea, deși perioada de înscriere începe în 4 ianuarie și durează până în 4 mai, condițiile pentru obținerea finanțării devin din ce în ce mai puțin stricte, cu fiecare perioadă a sesiunii de înregistrare (patru, în total):
4 ianuarie – 4 februarie: 70 de puncte;
5 februarie – 4 martie: 55 de puncte;
5 martie – 4 aprilie: 40 de puncte;
5 aprilie – 4 mai: 25 de puncte.
Cei interesați nu trebuie însă să aștepte până într-a patra perioadă de fiananțare, deoarece ar putea constata că nu mai există fonduri pentru ei.
Dar cum vedeți câte puncte puteți obține? Ei bine, la pagina 31 din ghid puteți găsi o detaliere clară a criteriilor de selecție. Sunt luate în considerare aspecte precum sectorul de activitate al fermierului, pregătirea acestuia (calificările obținute), zona în care va fi implementat proiectul (cele cu potențial ridicat vor atrage mai multe puncte) etc.