Schimbare importantă la banca la care mulți români au conturi. Ce s-a întâmplat

Redacția IMPACT 13.04.2020, 12:53
Schimbare importantă la banca la care mulți români au conturi. Ce s-a întâmplat

În plină pandemie o bancă importantă din România vine cu o schimbare importantă. Potrivit ultimelor date furnizate, aproximativ 65% dintre acțiuni sunt deținute direct și indirect de investitori români.

La ce bancă a crescut numărul investitorilor români

Este vorba despre banca Transilvania care se află în topul celor mai mari bănci din România, după valoarea activelor gestionate. În 2020, BT a estimat un profit net de 514 milioane lei şi venituri totale de 3,4 miliarde de lei. La sfârșitul anului 2019, banca avea aproximativ 87 miliarde de lei în active gestionate. În prezent banca Transilvania a trecut printr-o schimbare importantă. Numărul investitorilor străini a scăzut sub jumătate, iar cel al investitorilor români, precum investitori de retail, SIF și fonduri de pensii private, a ajuns la 65%.

banca transilvania, schimbare, investitori romani
La ce bancă a crescut numărul investitorilor români

„Lipsa predictibilităţii în ceea ce priveşte răspândirea COVID-19 şi impactul său general nu ne afectează fo­cu­sul, şi anume continuarea ser­vi­sării clienţilor băncii în condiţii opti­me. Stabilitatea financiară a Băncii Transil­vania, împreună cu sistemele noastre electronice dezvoltate, sunt pilonii pe care ne sprijinim în aceste momente de incertitudine şi agitaţie”, se arată într-un raport emis în 2019 de consiliul de administrație al Băncii Transilvania.

În 2019 ponderea deținută de investitorii românii la banca Transilvania era de 59%, însă pe parcurs aceștia au cumpărat din ce în ce mai multe acțiuni de la străinii care le-au vândut. Astfel, ponderea investitorulor străini s-a dimunat de la 32,4% la 26,8%, potrivit Ziarul Financiar.

Reamintim faptul că Banca Europeană de Recon­struc­ţie şi Dez­vol­tare (BERD), care este cel mai mare investitor instituțional în economia românească, deține din Banca Transilvania 8,6%.

Banca Transilvania a anunțat încă din martie că va permite amânarea ratelor. Acum trece la OUG 37 prin care e reglementată de Guvern această practică. Mai mult, banca nu va percepe nici dobânzi la dobânzile capitalizate ca urmare a amânării ratelor. Acest lucru este valabil pentru creditele de nevoi personale, suplimentar față de cele ipotecare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI