Schimbare importantă. Bulgaria cere test PCR negativ românilor chiar dacă sunt vaccinaţi

Stan Filon 05.11.2021, 13:09
Schimbare importantă. Bulgaria cere test PCR negativ românilor chiar dacă sunt vaccinaţi

Vecinii bulgari, afectați și ei de valul patru al pandemiei de coronavirus, au impus reguli stricte la intrarea în țară! Cetățenii români nu mai au voie să intre pe teritoriul Bulgariei dacă nu au test negativ, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă și au certifiat verde.

Bulgaria cere test PCR negativ românilor chiar dacă sunt vaccinaţi

Dacă astă-vară România și Bulgaria au încheiat un acord prin care nu mai era nevoie de test pentru a intra pe teritoriul lor, valul patru al pandemiei de coronavirus a schimbat acum situația. Ambele țări sunt lovite puternic de pandemie, iar cele două țări fac ce pot pentru a-și proteja cetățenii.

Așadar, Bulgaria cere românilor un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore, chiar dacă sunt vaccinați sau au trecut prin boală, informează Ministerul de Externe. Ce se întâmplă dacă românii au doar test PCR, fără certificat verde? Ei bine, aceștia vor fi nevoiți să stea în carantină timp de 10 zile.

Bulgaria cere test PCR negativ romanilor chiar daca sunt vaccinati
Bulgaria cere test PCR negativ romanilor chiar daca sunt vaccinati

Sunt și excepții

Sunt, totuși, și excepții. Copiii cu vârsta de până în 12 ani, conducătorii de autocare care efectuează transport internațional de persoane, șoferii de camion, piloții de avion și studenții străini care învață în Bulgaria. Ministerul Afacerilor Externe a publicat o listă cu persoanele exceptate.

“În cazul minorilor cu vârste între 12 și 18 ani, intrarea în Bulgaria este permisă pe baza prezentării unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maximum 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe din România.

Noile reguli nu se aplică celor care fac dovada faptului că doar tranzitează țara, ci doar celor care au ca destinație finală Bulgaria.

Ce se întâmplă cu cetățenii țărilor aflate pe lista roșie

Zona roșie include la acest moment următoarele state: Bangladesh, Myanmar, Bhutan, Sri Lanka, Maldive, Brazilia, Africa de Sud, Botswana, Tanzania, Seychelles, Namibia, Zambia, Oman, Turkmenistan, Tadjikistan, Mongolia, Chile, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Surinam, Panama, Costa Rica, Guatemala, Belize, El Salvador, Cuba, Republica Dominicană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Fiji, Georgia, Muntenegru, Santa Lucia, Saint Kitts și Nevis, Grenada, Serbia, Lituania, Barbados, Republica Singapore, Letonia, Estonia, Slovenia, Armenia, Brunei Darussalam, Croația, Slovacia, Ucraina, Moldova și România.

Persoanelor care sosesc din statele aflate în zona roșie li se permite intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria cu condiția îndeplinirii următoarelor condiții cumulative:

  • încadrarea în una dintre categoriile de persoane prevăzute limitativ în ordin, printre care se regăsesc și cetățenii statelor membre ale UE, ale SEE și ai Elveției și ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și membrii familiilor acestora, care sosesc dintr-un stat membru al UE, al Spațiului Economic European, din Elveția sau din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
  • prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID sau a unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID sau a unui document similar; ȘI
  • prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID sau a unui document similar, cu aceleași date ca și certificatul digital UE privind testarea, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria.
Urmăriți Impact.ro și pe