ANALIZĂ

Schimbă SUA strategia privind negocierile dintre Rusia și Ucraina? Politolog: „E o încercare a administrației Biden de a arăta electoratului că ar accepta și o astfel de cale”

Gabriela del Pupo 07.11.2022, 21:01
Schimbă SUA strategia privind negocierile dintre Rusia și Ucraina? Politolog: „E o încercare a administrației Biden de a arăta electoratului că ar accepta și o astfel de cale”

Presa din Statele Unite ale Americii relatează în ultimele zile că înalți oficiali americani ar fi avut discuții atât cu decidenți din Federația Rusă cât și cu omologi ucraineni pentru a încuraja o negocierile în găsirea unei soluții pentru încetarea conflictului. Wall Street Journal a relatat că Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate a lui Joe Biden, a purtat discuții nedeclarate public cu înalți oficiali ruși în speranța de a reduce riscul ca războiul din Ucraina să se extindă sau să degenereze într-un conflict nuclear.

Pe de altă parte potrivit Washington Post, administrația Biden îi încurajează în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia și să renunțe la refuzul lor public de a se angaja în discuții de pace dacă președintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere. Impact.ro a stat de vorbă cu politologul Vladimir Ionaș care spune că aceste informații apărute în presă au doar rolul de a atrage electoratul de partea democraților la alegerile de jumătate de mandat.

„Eu am văzut mai degrabă această știre ca o încercare a actualei administrații de la Washington de a arăta deschidere”

Casa Albă a refuzat să comenteze informațiile apărute în presă dând de înțeles că oficialii citați anonim de cele două publicații au exprimat o opinie personală, „oamenii pretind o mulțime de lucruri”, a fost răspunsul purtătoarei de cuvânt de la Casa Albă. Sondajele realizate pentru alegerile care vor avea loc mâine arată că americanii sunt mai preocupați de planul liderilor de a ieși din actuala criză economică decât de situația internațională.

„Eu am văzut mai degrabă această știre ca o încercare a actualei administrații de la Washington de a arăta deschidere către negociere publicului din Statele Unite. Să nu uităm că mâine sunt niște alegeri foarte importante în SUA.

Democrații nu stăteau foarte bine în sondajele preelectorale, nici măcar votul prin corespondență, pe care se bazau foarte mult, nu arată prea optimist pentru ei, la numărul de voturi care au fost exprimate pentru ei, și cred că e o încercare a administrației Biden de a arăta, părții electoratului, nemulțumită de modul în care a gestionat criza, și faptul că fug de orice dorință negociere, că ar accepta și o astfel de cale.

Nu știm dacă ar accepta cu adevărat. Personal cred că există un dialog între Statele Unite și Federația Rusă, dar nu cred că cele două țări pot negocia fără să aibă acceptul Ucrainei pe concluzii sau pe acel subiect al negocierii.

Este mai degrabă un articol cu tentă electorală. Toți ochii sunt îndreptați acum către alegeri, la cum arată majoritatea. Sondajele arată că majoritatea va fi republicană și atunci nu se știe cum va arăta susținerea în SUA pentru Ucraina. Ce se va modifica, care vor fi solicitările Congresului, șamd.”, spune Vladimir Ionaș.

Vladimir Ionaș

„Este o divizare foarte clară și în SUA și cred că au trebuit să transmită și niște mesaje mai moderate”

Sondajele de opinie arată că republicanii sunt pe cale să obțină controlul asupra Camerei Reprezentanților și au o şansă să preia și controlul Senatului ceea ce ar bloca multe din proiectele viitoare din cei doi ani de mandat pe care îi mai are Joe Biden. Criza economică a schimbat mult percepția americanului de rând iar inflația a afectat extrem de mult prioritățile pe care votanții le apreciază atunci când votează.

„Au probleme locale la care se uită cu preponderență populația din Statele Unite, problema lor este că undeva în jur de 60% dintre democrați susțin modul în care administrația Biden a înțeles să ofere suport Ucrainei dar de partea cealaltă, la republicani, 88% la sută se opuneau și considerau că politicienii ar trebui să se uite mai degrabă la problemele interne decât la Ucraina. Este o divizare foarte clară și în SUA și cred că au trebuit să transmită și niște mesaje mai moderate.”, mai spune politologul.

Jake Sullivan, aflat în vizită la Kiev, a declarat că toate ţările puternic industrializate din G7 (SUA, Germania, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit) „vor pace”, după cum se desprinde de altfel şi din ultima lor declaraţie comună, conform digi24.ro.

„Din perspectiva noastră, conversaţia pe care trebuie să o avem în interiorul comunităţii internaţionale şi în privinţa sprijinului pentru Ucraina este care sunt termenii pentru o pace durabilă şi justă”, a declarat Sullivan pentru presă, potrivit unei transcrieri trimise sâmbătă EFE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...