Schema de tratament a doctoriței Flavia Groșan, contestată de Alexandru Rafila. ”Eu m-am tratat conform protocolului”

Stan Filon 19.03.2021, 12:41
Schema de tratament a doctoriței Flavia Groșan, contestată de Alexandru Rafila. ”Eu m-am tratat conform protocolului”

Doctorița Flavia Groșan a încins spiritele în România, după ce a spus că a tratat peste 1.000 de pacienți bolnavi de coronavirus și nici măcar unul dintre ei nu a ajuns să fie intubat. Schema de tratament folosită de medic a iscat controverse, iar colegii de breaslă au reclamat-o la Colegiul Medicilor. Alexandru Rafila nu este nici el de acord cu schema doctoriței din Oradea și spune că el s-a tratat cu medicamentele aflate în protocolul Comisiei de boli infecțioase din România.

Schema de tratament a doctoriței Flavia Groșan este contestată de Alexandru Rafila

Medicul Flavia Groșan a spus că a aplicat schema ei de tratament pentru a nu îi pune inutil pe drumuri pe pacienții săi cu stări febrile. Doctora care s-a aflat în centrul atenției în ultimele zile a fost invitată într-o emisiune de la Antena 3, unde a venit cu mai multe detalii.

”Aici am peneumoniile virale – gripa, infecțiile de sezon, virușii de sezon, covidul – care au  anumite simptome. Eu imediat îmi dau seama care e gripă, care e COVID. Clinic din cap, îmi dau seama. Mie nu îmi trebuie investigații foarte multe să plimb bolnavul febril să-l înnebunesc de cap din simptome. Apoi avem pneumoniile bacteriene – pneumococ, streptococ, stafilococ – care sunt niște pneumonii extrem de grave cu febră de patru cinci zile. Și mai avem pneumoniile atipice (micoplasme, chlamydii) foarte interesante sunt pneumoniile astea. Sunt uşoare, dar rămâne în urmă o tuse, astenie și ține o lună. Organismul reușește să învingă boala și peste o lună iarăși apare. Eu tot timpul le iau în calcul și le tratez ca atare”, a explicat Flavia Grișan la Antena 3.

Schema de tratament a doctoritei Flavia Grosan este contestata de Alexandru Rafila
Schema de tratament a doctoritei Flavia Grosan este contestata de Alexandru Rafila

”Recomandă plimbarea care este foarte bună și cu care suntem de acord cu toții”

Medicul Alexandru Rafila a fost și el prezent în platoul emisiunii și a spus că nu s-ar lăsa tratat cu o altă schemă decât cea stabilită în protocolul Comisiei de boli infecțioase din România.

”Dacă mă întrebați pe mine, eu aș vrea să fiu tratat de un medic din România, conform protocolului care este stabilit de Comisia de boli infecțioase din România, care în principiu respectă majoritatea recomandărilor din statele membre UE și Statele Unite”, a spus Rafila. Medicul a fost bolnav de coronavirus și chiar a fost tratat cu schema aprobată de Comisiea de boli infecțioase din România.

Colegiul Medicilor a chemat-o pe doctora Flavia Groșan la o discuție, însă nu pe tema schemei de tratament aplicată pacienților săi. Aceasta va fi nevoită să dea explicații deoarece a respins unele protocoale recunoscute internațional.

”Am aflat și eu din media despre acest studiu al doamnei Groșan, 1.000 de pacienţi este o cifră impresionantă domnia sa tratând pacienți cu COVID cu diferite stadii. Nu avem informații despre criterii de includere. Probabil, marea majoritate erau forme asimptomatice sau simptomatice pentru că dânsa recomandă, la un moment dat, plimbarea care este foarte bună și cu care suntem de acord cu toții. Mobilizarea precoce a pacientului este foarte importantă, dar un pacient cu COVID nu poate să fie mobilizat decât dacă este în stare bună. (…) Dânsa nu este judecată de Colegiul Medicilor. A fost chemată pentru o discuție și nu legată de protocol, pentru că din punct de vedere profesional nu știu dacă cineva îi poate reproșa ceva, ci este vorba de o încălcare a unor norme deontologice, prin faptul că doamna doctor respinge public anumite mijloace de tratament recunoscute de comunitatea științifică medicală (…)”, a declarat Dorinel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, conform Antena3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...