Alexandru Rafila afirmă că e posibil să ajungem din nou la 10.000 de infectări pe zi. Vestea bună: ”Presiunea pe sistemul medical va fi mai mică”

Cristian Cojocaru 06.03.2021, 15:21
Alexandru Rafila afirmă că e posibil să ajungem din nou la 10.000 de infectări pe zi. Vestea bună: ”Presiunea pe sistemul medical va fi mai mică”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că este posibil să ajungem din nou la un număr de 10.000 de persoane infectate cu Covid-19 zilnic. Traiectoria ascendentă se menține de trei săptămâni.

Alexandru Rafila afirmă că este posibil ca numărul de infectări să crească

Potrivit medicului Alexandru Rafila, numărul de pacienți infectați cu noul coronavirus va crește în perioada următoare. În cadrul Digi24, reprezentantul României la OMS, a afirmat că sunt șanse ca numărul de infectări zilnice să ajungă din nou la 10.000. Rafila a mai adăugat că dacă populația care face parte din categoriile vulnerabile se vor vaccina, presiunea din spitale va fi mult mai mică.

În acest fel, noile îmbolnăviri ar urma să aibă loc doar în rândul persoanelor cu risc mai mic de a dezvolta forme mai agresive ale infecării. Alexandru Rafila a mai afirmat că această creștere se menține de două săptămâni. Cea mai mare dovadă constă în faptul că secțiile ATI din spitale încep din nou să se aglomereze.

 „E de vreo două săptămâni această creștere. Acum e mai evidentă pentru că în secțiile ATI se simte din nou aglomerația. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate. Lucrurile se schimbă și ar trebui regândit sistemul de acordare a asistenței medicale pentru pacienții COVID, care nu ar mai trebui cantonați doar în câteva spitale, pentru că acest lucru împedică accesul altor pacienți care au nevoie de asistență spitalicească în spitalele care sunt în momentul de față COVID”, a spus Rafila la Digi24.

Secțiile ATI din spitale devin tot mai neîncăpătoare din cauza numărului mare de infectări
Secțiile ATI din spitale devin tot mai neîncăpătoare din cauza numărului mare de infectări

 Campania de vaccinare continuă

Medicul mai adaugă faptul că un lucru foarte important este reprezentat de viteza de creștere și totodată grupele de vârstă care sunt cele mai afectate. Momentan, este imposibil de prezis care va fi numărul de îmbolnăviri zilnice numai că Alexandru Rafila este de părere că sunt șanse să se ajungă iarăși la un număr foarte mare de infectări zilnice.

„Importantă e viteza de creștere, unde cresc cazurile și care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor crește. Lucrurile s-au schimbat față de anul trecut.

Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi, dacă însă vor fi mai puțin din categoriile vulnerabile, – pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – atunci, dacă persoane mai tinere, mai puțin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitalicești nu vor fi solicitate în aceeași măsură”, a mai spus Rafila.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe