Scene de groază pentru pasagerii unui zbor TAROM. Avionul în care se aflau a fost întors de urgență pe Aeroportul Otopeni

Elena Avramescu 26.08.2022, 09:58
Scene de groază pentru pasagerii unui zbor TAROM. Avionul în care se aflau a fost întors de urgență pe Aeroportul Otopeni

190 de pasageri îmbarcați într-un avion ce aparține companiei aeriene TAROM au trecut prin momente de panică în cursul acesti dimineți, după ce avionul Boeing 737-700 în care se aflau s-a întors pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni la numai 30 de minute de la decolare. Aeronava urma să ajungă în Antalya.

Un avion TAROM, întors de urgență pe aeroport

Decizia radicală a fost luată de piloți după ce personalul a realizat că unul dintre geamuri s-a fisurat destul de rău. Mai precis, după decolare, comandantul i-a informat pe călători că sunt șanse să întâmpine o problemă cu depresurizarea, tocmai de aceea a fost nevoie ca aeronava să fie întoarsă pe Aeroportul Otopeni pentru o serie de verificări. Pasagerii s-au panicat deoarece au fost coborâte măştile de oxigen.

După ce au ajuns în siguranță pe aeroport, pasagerii au fost coborâţi din avion și așteaptă ca organizatorii să-i anunţe ce se va întâmpla mai departe, mai precis dacă zborul se amână pentru altă zi sau dacă vor aştepta sosirea unei alte aeronave.

Aeronava opera o cursă charter și a decolat la ora 7:00, iar în jurul orei 8:00 a revenit pe aeroportul Otopeni.

Nava Tarom reantoarsa pe aeroport
Aeronava TAROM intoarsa pe aeroport

„Decizia comandantului de a întoarce aeronava din cursă respectă întocmai normele şi procedurile de siguranţă şi securitate de aviaţie civilă. Motivul cunoscut la acest moment este fisurarea unui geam exterior, cu rol pur decorativ. Pasagerii sunt protejaţi de încă două straturi de material special, care nu au suferit nici un fel de modificare în timpul zborului. Din momentul aterizării, aeronava de tip Boeing 737-700 va fi supusă verificărilor tehnice amănunţite”, este comunicatul transmis de compania TAROM.

Partea bună este că zborul a decurs normal, astfel că niciunul din cei 189 de pasageri nu s-au aflat în vreun pericol. Ulterior s-a aflat că avionul este unul nou, care se află în dotarea companiei TAROM de cinci ani.

În cele din urmă, s-a decis ca pasagerii să ajungă la destinație cu un alt avion, compania estimând o întârziere de 2 ore.

Negocieri eșuate la TAROM

Cu câteva zile în urmă, conducerea TAROM a anunțat că se află în imposibilitatea de a accepta revendicările solicitate de Sindicatul Unit TAROM (SUT). Astfel că a propus preluarea drepturilor prevăzute în Acordul în vigoare încheiat cu sindicatele.

Negocierile dintre SUT şi conducerea companiei pe tema Contractului Colectiv de Muncă au eșuat, astfeș că sindicaliştii au anunţat marţi noapte aseară că urmează să declanşeze conflictul de muncă.

„Pe data de 23 august 2022 a fost ultima întâlnire în vederea încheierii unui Contract Colectiv de Muncă între SC TAROM SA şi Sindicatul Unit TAROM (SUT). Din păcate, compania TAROM a tratat superficial negocierile, care au durat timp de două luni, cu doar şapte şedinţe de negociere, fără să reuşească să înţeleagă situaţia financiară precară a angajaţilor care nu au mai avut creşteri salariale încă din anul 2008.

TAROM alege să renunţe cu foarte mare uşurinţă la angajaţi profesionişti, piloţi, mecanici, însoţitori de bord sau salariaţi din check-in, rampă, cargo, ticketing, cu zeci de ani de experienţă în domeniu, urmând un plan de restructurare care în scurt timp va contracta activitatea companiei, ce va ajunge dintr-o companie istorică o companie regională pe cale de dispariţie.

Nu putem înţelege cum acest director (Mihăiţă Ursu – directorul general TAROM) a preferat să angajeze însoţitori de bord de la o companie concurentă, BlueAir, şi nu a reangajat însoţitori de bord pensionari cu licenţă validă sau pe cei care au avut contract pe perioada determinată. Dl. Ursu lucrează cumva pentru BlueAir?”, este comunicatul transmis de SUT, potrivit Agerpres.

Sindicaliştii sunt furioși întrucât revendicările salariale şi socio-profesionale ale angajaţilor TAROM nu au fost considerate o prioritate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...