Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a retras, la sfârșitul săptămânii trecute, autorizația de funcționare a societății Euroins, cel mai mare asigurator auto de pe piața românească, iar acest lucru înseamnă că firma a intrat în insolvență. După această decizie, Euroins a anunțat că va da în judecată statul român și cere daune uriașe.
Grupul bulgar Eurohold, consideră că retragerea autorizației Euroins de către Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a fost făcută prin încălcarea legislației din România și UE, motiv pentru care va da statul român în judecată și va cere duane în instanță. Președintele Eurohold, Assen Hristov, a precizat că Euroins și-a achitat toate datoriile către statul român.
El a adăugat că Eurohold ia în calcul să renunțe la această acțiune și la despăgubiri doar dacă ASF solicită instanței anularea deciziei prin care a retras autorizația de funcționare a Euroins România și compania își va putea relua activitatea.
„Vom depune la ASF o solicitare de revocare a deciziei. În ultimii doi ani ASF nu ne-a cerut să corectăm nicio informație trimisă fie către ei, fie către EIOPA. Conform legii nu se poate face asta, dar ASF poate cere instanței să anuleze decziiza ca urmare a faptului ca s-a produs o greseală„, a declarat Assen Hristov.
De asemenea, președintele Eurohold a mai precizat că va cere statului român 500 de milioane de euro în instanță, despăgubiri pentru că ASF ar fi retras ilegal licența de funcționare a Euroins. Acesta susține că decizia a fost adoptată în baza unui raport întocmit incorect, care nu reflectă situația financiară a companiei.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Din totalul despăgubirilor solicitate, 270 milioane de euro constituie valoarea investiției realizate de grupul Eurohold în Euroins România, iar 230 milioane de euro reprezintă pierderile provocate companiei în urma retragerii autorizației de funcționare. Aceste despăgubiri vor fi plătite, în final, de contribuabilii români”, a adăugat președintele Eurohold.
Assen Hristov a mai afirmat că în cazul în care se va aproba plafonarea prețului la polițele RCA, acesta va crește din nou peste șase luni.
„Banii pe care statul îi dă fondului de garantare sunt din taxele plătite de români. La șase luni după plafonare, prețurile vor crește din nou”, a subliniat Assen Hristov.
La fărșitul lunii septembrie 2022, Euroins România deținea 15,83% din piața asigurărilor generale și de viață, 19,07% din piața asigurărilor generale și 31,04% din piața RCA. Euroins este a patra companie mare de asigurări din ultimii opt ani care intră în insolvenţă după Astra, în 2015, Carpatica, în 2016 și City Insurance, în 2021.