EXCLUSIV

Scandal uriaș din cauza pastilelor cu iod – ce trebuie să facă românii în caz de accident nuclear. Medic: Sper să nu asistăm la o nouă isterie națională

Adriana Olaru 09.08.2022, 11:30
Scandal uriaș din cauza pastilelor cu iod – ce trebuie să facă românii în caz de accident nuclear. Medic: Sper să nu asistăm la o nouă isterie națională

Situație de la granița României devine tot mai tensionată din cauza conflictului și a pericolului uriaș de la cea mai mare centrală nucleară din Europa – Zaporojie. Potrivit celor mai noi informații care vin din Kiev, se pare că armata lui Vladimir Putin a minat deja zona din jurul centralei și a amplasat mai multe pachete cu explozibili. În cazul în care ar avea loc o explozie, am asista la o adevărată tragedie pentru că, spunea Volodimir Zelenski, centrala are șase reactoare, nu unul așa cum a fost în cazul Cernobîl. Impact.ro a vorbit cu medicul Rodica Tănăsescu despre distribuirea pastilelor cu iod în România, după afirmațiile ministrului Rafila, și despre cum ar trebui să le ia românii.  

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca cei mai buni inspectori internaționali să poată avea acces la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce oficialii din Rusia și cei din Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa. Trei atacuri au avut loc până acum, iar situația pare din ce în ce mai tensionată.

Potrivit presei internaționale, s-au pus mai multe mine în zona centralei, dar și material explozibil. Oficialii se tem ca nu cumva să aibă loc o tragedia dacă materialele din zonă ar exploda, chiar și accidental nu cu intenție. Oricum, asta ar provoca o adevărată tragedie și tocmai din acest motiv este alertă la nivel mondial.

Scandal din cauza pastilelor cu iod

Tocmai din cauza situației critice din Ucraina, oficialii încep să ia măsuri rând pe rând. Ministrul Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, a anunțat că românii trebuie să meargă la medicii de familie să își ia prescripție pentru eliberarea din farmacii a pastilelor cu iod. Asta i-a înfuriat teribil pe medicii de familie din țară, care spun că dacă toți românii ar merge în aceste zile să ia pastile cu iod, întreaga activitate a cadrelor medicale și a farmaciilor ar fi blocată.

„Sper să nu asistăm la o nouă isterie națională. Pastilele de iodură de potasiu sunt necesare în caz de accident nuclear, la anunțul oficialilor, în doză fixă. Protejează împotriva unui cancer tiroidian, toate celelalte afecțiuni pot apărea în cazul unui accident nuclear chiar dacă luăm aceste pastile cu iod. Sub nicio formă nu se iau preventiv sau în alte doze decât scrie în ghidul făcut de Ministerul Sănătății. Sunt probleme, normal, cu această variantă aleasă de a fi luate pastilele cu prescripție de la noi. Era mult mai simplu să se distribuie prin farmacii pe baza buletinului. În Elveția s-au distribuit prin poștă, dar ei au evidențe”, a explicat medicul de familie Rodica Tănăsescu pentru Impact.ro.

Persoanele de peste 40 de ani, interzis la iod

La cabinetele medicilor de familie a fost coadă încă de dimineață și mulți români au venit, inclusiv cu copiii, să-și ia prescripțiile pentru eliberarea pastilelor cu iod. Specialiștii au recomandat ca românii sub 40 de ani, inclusiv copiii, să ia aceste pastile în caz de incident nuclear. Medicii de familie spun că vor fi probleme în prioritizarea pacienților, pentru că pe lângă cei care vor vrea rețele vor fi și cei care sunt bolnavi și au nevoie de un consult și de tratament.

Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie
Ministerul Sanatatii a decis ca pastilele cu iod sa fie distribuite de catre medicii de familie

„Nu știu cum fac alții, dar la mine la cabinet pacienții bolnavi au prioritate, în cabinetul meu eu decid regulile medicale, gravidele sau sugarii au prioritate, vom elibera de nevoie aceste rețete pentru iodura de potasiu în funcție de timp. Fiecare medic de familie din clina în care lucrez și eu are în jur de 800 – 1.000 de pacienți sub 40 de ani, suntem 11 în total, asta ar însemna să avem pe holuri mii de oameni, nici nu ar fi posibil.

Vom face cu programare, însă avem probleme și pentru că ne cer rețetă în original, altfel le puteam da și online, pe e-mail. Nu este indicat să ia persoanele peste 40 de ani aceste pastile, raportul risc beneficiu nu este avantajos, este mai rar neoplasmul tiroidian pentru această categorie de pacienți, dar riscul acestora de a face complicații este mai mare. Mai mulți oameni de 40 de ani ar avea de suferit dacă ar lua aceste pastile”, a mai spus medicul.

În total sunt 2.500 de farmacii din care se pot elibera pastilele cu iodură care pot fi luate doar în cazul unui accident nuclear și doar la recomandarea oficialilor.

Urmăriți Impact.ro și pe