Scandal pe restricțiile din Sectorul 5. Avocatul Cuculis tocmai a câștigat un proces similar și a anulat interdicțiile

Ana Anitoiu, Cristi Ionică 24.03.2021, 22:50

A izbucnit un scandal după ce primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a impus câteva restricții pentru această zonă a Capitalei fără să aștepte măsurile anunțate de Prefectura București ce vor fi stabilitate joi, după o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Avocatul Adrian Cuculis tocmai a câștigat un proces într-o situație similară și a anulat interdicțiile ce fuseseră impuse.

Avocatul Cuculis, despre o situație similară

Avocatul Adrian Cuculis a declarat că dispoziția emisă de autoritățile din Sectorul 5 referitoare la impunerea unor restricții este ilegală și neconstituțională. El a precizat că a suspendat dispoziții identice ale unui alt primar, într-o astfel de situație.

”Dispoziția de carantinare (restrângere a libertăților) emisă de către autoritățile din sectorul 5 este ilegală și neconstituțională. Cu titlu de exemplu, ieri am reușit suspendarea unei dispoziții de Primar, identice cu aceea emisă în sectorul 5. Este vorba despre dispoziția Primarului din Singureni, care a decis că măsură de combatere a pandemiei, ca sălile de jocuri de noroc să se închidă la ora 18:00. Instanța a dispus suspendarea acestei măsuri în Singureni. Aceeași soartă ar putea să o aibă și dispoziția de la sectorul 5 care încalcă vădit ordinea constituțională”, a spus avocatul Adrian Cuculis.

Scandal pe restrictiile din Sectorul 5. Avocatul Cuculis tocmai a castigat un proces similar si a anulat interdictiile
Cristian Popescu Piedone

Prefectul Capitalei, despre restricțiile din Sectorul 5: ”Legea trebuie respectată”

La rândul lui, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că legea trebuie să fie respectată și că nu se vor lua măsuri pe ”bucăți de orașe”. El a precizat că dacă restricțiile din Sectorul 5 nu vor fi retrase, Prefectura va da în judecată Primăria Sector 5, joi, 25 martie.

”Limitarea drepturilor și libertăților cetățenilor se ia doar în cadrul legislativ actual, numai la nivelul la care stabilește legea, adică la nivelul Parlamentului și al Guvernului. Vom aplica acele restricții în momentul în care ele vor fi adoptate la nivelul corespunzător. De aceea, deciziile emise de Primăria Sector 5 sunt nelegale. În cazul în care nu își vor retrage deciziile, mâine îi vom acționa în contencios-administrativ pentru a le anula. Adică îi vom acționa în instanță.”, a spus Alin Stoica, potrivit libertatea.ro.

Cum s-a apărat primarul Sectorului 5

Pe de altă parte, Cristian Popescu Piedone este de părere că nu a încălcat nicio prevedere legală prin anunțarea restricțiilor pentru Sectorul 5. Primarul a precizat că a respectat ierarhic toate organismele superioare.

”Dacă mâine, azi, peste o oră, comitetul ierarhic superior emite o altă dispoziție, a mea devine nulă. Eu mă supun superiorilor. A-ți asuma o responsabilitate înseamnă să îți asumi și bulgării care vin către tine. Domnul prefect este liber să facă ce consideră. Eu nu revoc această dispoziție, asta este clar”, a spus, miercuri seară, Cristian Popescu Piedone, la Digi24.

Ce restricții a impus Cristian Popescu Piedone în Sectorul 5

Restricțiile pe care le-a impus primarul Sectorului 5 ar urma să intre în vigoare începând de joi, 25 martie, și să fie valabile până la data de 11 aprilie. Acestea se referă la reducerea programului agenților economici în această zonă a Capitalei. Mai multe detalii, AICI!

În urma acestui anunț ce a fost făcut de Primăria Sectorului 5 al Capitalei, Prefectura a și trimis o adresă către Cristian Popescu Piedone pentru a revoca de urgență dispoziția pe care a emis-o cu privire la restricții.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...