Scandal pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: „Numai la asta îi duce capul, la şmecherii!”

Alexandru Ioanid 02.10.2019, 11:22
Scandal pe moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: „Numai la asta îi duce capul, la şmecherii!”

E scandal în Parlament pe tema moțiunii de cenzură depuse de PNL împotriva Guvernului Dăncilă. Liberalii au adunat numărul necesar de semnături și au depus documentul, dar social-democrații ar încerca să întoarcă totul în favoarea lor.

Liberalii au anunțat recent că au adunat numărul necesar de semnături și au depus moțiunea de cenzură la Parlament. Au fost mai mulți semnatari chiar decât numărul necesar de voturi (233) care ar duce la căderea Guvernului.

Acum, însă, începe partea de negocieri. Social-democrații, de pe o parte, caută să se asigure că nimeni nu trădează partidul, deși PNL susține că au semnat moțiunea patru aleși de la PSD.

Liberalii, la rândul lor, îi acuză pe social-democrați că recurg la tot felul de „șmecherii” care să-i țină la putere.

Ludovic Orban, atac dur: „Numai la asta îi duce capul, la şmecherii!”

E adevărat că PSD a rămas fără majoritate după divorțul intentat de ALDE. E motivul pentru care a tot încercat să racoleze parlamentari de la ALDE, numai că nu prea ar fi avut succes.

Acum, acuză liderul PNL Ludovic Orban, încearcă o altă strategie. Liberalul susține că PSD ar vrea ca votul să aibă loc sâmbătă, adică într-o zi nelucrătoare, în care mulți parlamentari sunt plecați din București.

„Este un derapaj dramatic de la normalitate. Trebuie să vă spun că nu îmi aduc aminte ca în 30 de ani vreo moţiune de cenzură să se fi dezbătut şi votat în week-end. Ce vrea PSD-ul, ca să înţeleagă lumea simplu. PSD vrea să ducă dezbaterea şi votul la această moţiune vineri sâmbătă sau duminică, mizând că nu sunt zile de activitate la Parlament o să reducă la maxim prezenţa semnatarilor moţiunii, astfel încât să scape de moţiunea de cenzură printr-o programare complet anormală, nefirească.Ei se agaţă de orice fel de tertip, pun la cale toate ticăloşiile şi toate nenorocirile posibile în materie de şmecherii că numai la asta îi duce capul. E Iordache acolo care este o minte bolnavă”
Ludovic Orban, liderul PNL, pentru Digi24

Ludovic Orban insistă că niciodată votul la o moțiune de cenzură nu a fost organizat în weekend. Singura excepție este moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu, care doar s-a citit într-o zi de duminică, nu s-a dat și un vot.

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă: ce șanse are opoziția să debarce PSD de la putere

viorica dancila psd congres
Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii cred că moțiunea de cenzură are toate șansele să treacă. Dar depinde și de ziua în care va fi votată.

Miercuri, Birourile Permanente au decis ca textul moțiunii să fie citit după-amiază, la ora 15:00, iar votul să fie dat sâmbătă. Vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, a spus că, în cazul în care sâmbătă nu va fi cvorum, va fi stabilită o altă dată pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură.

Social-democrații susțin că nu vor vota moțiunea, ci vor sta în bănci, tocmai pentru a împiedica eventuale trădări. Până atunci, însă, există social-democrați care au plecat deja la Pro România, formațiunea lui Victor Ponta.

Calculele matematice arată acum că la o prezență de 100% a parlamentarilor, moțiunea de cenzură are toate șansele să treacă. Până sâmbătă, însă, se mai pot negocia o serie de chestiuni care să încline balanța într-o parte sau alta.

Ludovic Orban crede că PSD face tot posibilul pentru a se agăța de putere. 

„E o nebunie, oameni atât de anormali, atât de certaţi cu bunul simţ, oameni cu atâta răutate, care să se gândească la toate ticăloşiile posibile numai şi numai să înfrângă o voinţă evidentă. De ce nu vine Dăncilă, conform Constituţiei, să ceară votul pe remaniere? Pentru că nu mai are majoritate. De ce am avut noi capacitatea să strângem 237 de semnături? Pentru că nu mai are majoritate PSD-ul”
Ludovic Orban, liderul PNL

Urmăriți Impact.ro și pe