Cade Guvernul Dăncilă? Câți parlamentari au semnat moțiunea de cenzură a PNL

Ciprian Ioana 24.09.2019, 17:07
Cade Guvernul Dăncilă? Câți parlamentari au semnat moțiunea de cenzură a PNL

PNL ar fi reușit să adune un număr impresionant de semnături pentru moțiunea de cenzură pe care vrea să o depună în Parlament. PNL ar fi strâns semnături de la toate partidele din opoziție, iar pe listă s-ar regăsi inclusiv aleși de la PSD.

PNL amenință de ceva vreme cu depunerea unei moțiuni de cenzură în Parlament. Demersul nu a fost deloc urgentat, iar liberalii au invocat că trebuie să adune semnăturile necesare pentru depunerea moțiunii, că trebuie să urmeze toți pașii procedurali ș.a.m.d.

Unii analiști susțin că PNL a tras intenționat de timp, tocmai pentru a păstra Guvernul PSD în viață. La fel și pe candidata Viorica Dăncilă. Asta pentru că președintele în exercițiu, Klaus Iohannis, și-ar dori să intre în turul al doilea alături de social-democrată, în fața căreia ar câștiga lejer.

Acum, PNL anunță că a strâns un număr de 238 de semnături pentru moțiunea de cenzură, potrivit unor surse citate de Mediafax. Printre semnatari se numără și doi deputați PSD.

PNL a strâns semnăturile: când va fi depusă moțiunea de cenzură

Intalnire de taina intre Iohannis si liderii PNL

PNL susține că a strâns 238 de semnături pentru moțiunea de cenzură. Matematic, pentru a dărâma Guvernul Dăncilă, are nevoie de 233 de voturi în plen. Așadar, dacă semnatarii nu se răzgândesc și decid să și voteze împotriva Guvernului Dăncilă, atunci Executivul pică.

Printre semnatari se numără şi doi deputaţi din PSD, trei de la minorităţile naţionale, altele decât UDMR, cât şi parlamentari din ALDE şi Pro România, susțin surse din rândul liberalilor. De asemenea, au semnat pentru moțiunea de cenzură parlamentarii tuturor partidelor de opoziție.

PSD s-a pregătit, însă, pentru eventuale trădări. Vrea să-și țină în bănci toți aleșii. Niciun parlamentar n-are voie să se ridice să voteze. Votul fiind secret cu bile, ar putea exista deputați sau senatori care ar putea trăda partidul.

Sursa foto: .ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Șefa PSD, Viorica Dăncilă, amenința vara trecută că parlametarii PSD care vor vota moțiunea de cenzură vor fi excluși automat din partid.

Numai că, în acest moment, calculele matematice nu-i sunt favorabile Guvernului Dăncilă.  PSD nu mai are majoritate și, dacă nu reușește să adune suficiente voturi din tăbăra ALDE care i-a întors spatele lui Tăriceanu, atunci Executivul poate fi dărâmat.

Moțiunea de cenzură ar urma să fie depusă la Parlament luni, 30 septembrie. Votul ar urma să aibă loc, potrivit calculelor PNL, pe 7 octombrie.

Urmăriți Impact.ro și pe