Scandal la ședința pentru desființarea Secției Speciale. Comisia Juridică a adoptat proiectul

Ana Anitoiu 18.03.2021, 19:57
Scandal la ședința pentru desființarea Secției Speciale. Comisia Juridică a adoptat proiectul

A izbucnit un scandal, joi, la ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a cărei temă a fost desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților. Proiectul a fost adoptat cu amendamente, urmând ca legea să meargă la vot în plen. Pe fondul tensiunilor apărute, șefa Curții Supreme și șeful CSM au ieșit din sală.

Trimiterea în judecată a magistraților, doar cu avizul CSM

Proiectul referitor la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a primit raport favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu unele amendamente. Au fost exprimate 17 voturi ”pentru” şi 11 ”împotrivă”. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, iar Senatul este cameră decizională.

Conform unui amendament, trimiterea în judecată a magistraților se va realiza doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit proiectului de lege de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), dosarele în lucru nu se clasează, ci se transmit în termen de cinci zile la parchetele competente. Cei 7 procurori SIIJ vor reveni la parchetele de unde provin.

Scandal la sedinta pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Comisia Juridica a adoptat proiectul
Un scandal a izbucnit la sedinta pentru desfiintarea Sectiei Speciale. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Cum a izbucnit scandalul

Scandalul a izbucnit între actualul președintele al Comisiei, Mihai Badea, de la USR, și Nicușor Halici, social-democratul care a condus comisia în legislatura trecută. Primul a spus că secția specială a fost înfiinţată la iniţiativa lui Liviu Dragnea, ”într-o perioadă de mari regrese pentru sistemul de justiţie din România” și a avut două scopuri. ”Primul a fost controlul politic al urmăririi penale a magistraţilor, adică să se decidă în Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stănoiu, cine este anchetat şi cine beneficiază de impunitate. Şi desigur, redirecţionare a unor dosare penale ale unor politicieni în general de la DNA către această secţie specială prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunţ, printr-o plângere”, a susținut politicianul.

Reprezentanții PSD l-au întrerupt de mai multe ori pe Mihai Badea. Deputatul social-democrat Nicuşor Halici a reclamat că nu se respectă procedura: ”Nu vă e ruşine? Nu suntem la declaraţii politice. De ce nu aţi supus la vot procedura? Aţi făcut o pledoarie politicianistă”. În conflict a intervenit şi deputatul Steluţa Cătăniciu: ”Nu vă este jenă să faceţi declaraţii politice”. Șefa Curții Supreme, Corina Corbu, și șeful CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit ședința.

Ce au declarat șefa Curții Supreme și șeful CSM

După ce a părăsit sala, președintele ICCJ, Corina Corbu, a spus că a ales să iasă pentru că nu avea sens să mai rămână la o ”asemenea ședință”. ”Consider că nu este locul meu aici”, a adăugat ea. Și șeful CSM, Bogdan Mateescu, și-a motivat decizia de a pleca după izbucnirea scandalului.

”Credeam că este o ședință tehnică, echilibrată, că putem avea argumente juridice. Un astfel de comportament îl regret în Parlament…punctul de vedere e scris, optăm pentru o soluție de echilibru. Trebuie încetată polarizarea societății și polarizarea magistraturii”, a spus președintele CSM.

Ministrul Justiției, despre desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie

Ministrul Justiției, Stelian Ion, este de părere că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie trebuie să fie desființată și că varianta Guvernului este ”cea mai corectă”.

”Acum câţiva ani, s-a înfiinţat această secţie cu multă emoţie, în general a fost emoţie negativă, au fost discuţii aprinse. (…) Cert este că această secţie nu este absolut deloc eficientă, că bazele pe care s-a conceput această secţie au fost fundamental greşite. O singură structură centrală nu poate face faţă şi nu poate face anchete cu privire la toate plângerile formulate împotriva magistraţilor. (…) Varianta cea mai corectă este cea propusă de către Guvernul României, este o variantă care ţine cont de necesităţile reale”, a spus Stelian Ion.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...