Scandal între ”prieteni”. Germania acuză SUA că vinde gazele la prețuri „astronomice”

Mihnea Tălău 06.10.2022, 09:39
Scandal între ”prieteni”. Germania acuză SUA că vinde gazele la prețuri „astronomice”

Ministrul german al afacerilor economice, Robert Habeck, s-a plâns miercuri de prețul excesiv al vânzărilor de gaze de către Statele Unite. Guvernul german a anunțat recent un uriaș pachet de ajutor în valoare de 200 de miliarde de euro.

„Anumite țări, chiar și prietene, primesc uneori prețuri astronomice”

El a acuzat prețurile „astronomice” practicate de țările „prietene” ale Germaniei, Statele Unite în frunte, pentru furnizarea de gaz în vederea compensării încetării livrărilor rusești.

„Anumite țări, chiar și prietene, primesc uneori prețuri astronomice”, a declarat Robert Habeck într-un interviu acordat miercuri cotidianului regional „Neue Osnabrücker Zeitung”. „Acest lucru pune o problemă”, a spus ministrul, făcând apel la Comisia Europeană să „discute” cu aceste țări.

După invazia Ucrainei, Rusia și-a redus mai întâi în mod semnificativ livrările de gaze către Germania, înainte de a le închide la începutul lunii septembrie, în condițiile în care fluxurile rusești reprezentau 55% din importurile de gaze ale țării înainte de conflict. Pentru a-și asigura securitatea energetică și pentru a-și salva industria intensivă în gaze, Berlinul a trebuit să își diversifice furnizorii și să își crească semnificativ achizițiile de gaz lichefiat (GNL), care este mult mai scump de importat. Importurile europene de GNL au crescut de la 28% la 45% între 2021 și 2022. Prin urmare, Habeck s-a concentrat în principal pe furnizorii americani.

„Statele Unite au apelat la noi atunci când prețul petrolului a explodat (…) Cred că o astfel de solidaritate ar fi utilă și pentru a reduce prețul gazelor”, a declarat ministrul.

Ucraina nu va redeschide ruta gazelor până nu va controla gazoductul. Separatiștii ruși fură gazul

Berlinul cere UE să își coordoneze achizițiile de gaze pentru a reduce prețurile

În primăvara anului trecut, când prețul petrolului a crescut, Statele Unite, urmate de aliații lor din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), au folosit rezervele lor strategice naționale de barili pentru a reduce presiunea asupra piețelor. De asemenea, Berlinul cere Uniunii Europene să își coordoneze achizițiile de gaze pentru a reduce prețurile. UE trebuie „să își grupeze puterea de piață și să orchestreze un comportament de cumpărare inteligent și sincronizat (…) pentru ca diferitele țări ale UE să nu supraliciteze între ele”. a adăugat el.

Pentru a limita prețul gazelor pentru locuitorii și întreprinderile sale, guvernul german a anunțat deja săptămâna trecută un plan de sprijin uriaș de 200 de miliarde de euro. Această inițiativă a fost criticată de vecinii săi europeni, Franța și Italia în frunte, acuzând Berlinul că merge de unul singur pe acest subiect.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...