Avertismentul dur dat de cel mai mare importator de gaze din Germania: „Ce este mai rău urmează să vină”

Elena Avramescu 07.09.2022, 09:24
Avertismentul dur dat de cel mai mare importator de gaze din Germania: „Ce este mai rău urmează să vină”

Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania, a declarat că este puternic afectat din cauza fluxurilor extrem de reduse prin conductele rusești. Astfel că a făcut un avertisment marţi, spunând că lucrurile urmează să se înrăuțească în scurt timp din cauza aprovizionării slabe cu gaze ruseşti în Europa în toamnă şi iarnă, dar și a preţurilor în continuă creștere, notează CNBC.

Uniper prevede un viitor sumbru în privința aprovizionării cu gaze rusești

„Am spus acest lucru de mai multe ori în acest an şi educ şi factorii de decizie politică. Uitaţi, ceea ce este mai rău urmează să vină. Ceea ce vedem pe piaţa angro este de 20 de ori preţul pe care l-am văzut acum doi ani — de 20 de ori. De aceea cred că trebuie să avem o discuţie cu adevărat deschisă, în care toată lumea îşi asumă responsabilitatea cum să remediem asta”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, pentru CNBC, la Gastech 2022 din Milano.

În urmă cu doar câteva zile, Gazprom a decis să oprească, pe termen nedefinit, fluxurile de gaze către Europa printr-o conductă majoră, ceea ce a dus la temeri că mai multe țări din Europa ar urma să fie forţate să raţionalizeze energia pe timpul iernii.

Astfel că nu este de mirare că și Uniper, în calitate de cel mai mare importator de gaze german, a fost extrem de afectat din cauza livrările reduse prin conducte din Rusia, ceea ce a dus la creşterea majoră a preţurilor. În acest sens, Guvernul german a stabilit în luna iulie să ajute Uniper printr-un acord de salvare de 15 miliarde de euro, cu scopul de a oferi companiei un mic ajutor financiar.

Ceea ca îngrijorează cel mai mult este faptul că oprirea livrărilor de către Rusia prin Nord Stream 1, precum și creşterea preţurilor gazelor europene ar putea provoca daune mari companiei. În prezent, acţiunile listate la Frankfurt ale Uniper au scăzut cu mai mult 88% până în prezent.

Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania

Gazprom a declarat că oprirea livrărilor de gaze prin conducta Nord Stream 1 a fost determinată de o scurgere de petrol într-o turbină, și nu are legătură cu sancțiunile impuse asupra statului rus. Cu toate acestea, anunţul companiei a venit imediat după ce Grupul celor Şapte puteri economice mondiale a susţinut un plan de a propune un plafon al preţului petrolului rusesc.

Se pare că Nord Stream 1 urma să fie redeschisă sâmbătă, după mai multe zile de lucrări de întreţinere.

De ceva vreme, Moscova insistă că măsurile dictate împotriva companiilor Moscovei, în special cele impuse de Germania și Marea Britanie, au creat diverse probleme cu întreținerea echipamentelor, explicație care a fost respinsă de guvernele și experții occidentali.

„Tocmai aceste sancțiuni pe care le-au introdus statele occidentale au adus situația la ceea ce vedem acum. Deocamdată, tot ceea ce putem spera pentru această unitate unică este că vom putea cumva să o punem în ordine”, a mai spus Dmitri Peskov.

În completare vine și compania germană Siemens Energy, care a fabricat turbinele pe care le utilizează conducta Nord Stream 1, declarând că scurgerile turbinei pot fi reparate în timp ce gazul continuă să curgă prin conductă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...