Astăzi este ziua cea mare pentru Ludovic Orban. Premeriul desemnat va afla dacă va obține voturile necesare în ședința din cadrul Parlamentului care a început astăzi, la ora 14:00. Pentru a putea primi votul de încredere sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are.
Ludovic Orban a spus astăzi, înainte de prânz că a obținut între 237 şi 243 parlamentari vor vota învestirea Guvernului, în plenul reunit de la ora 14:00. El a susţinut că doi parlamentari din partidele care au anunţat sprijinul Guvernului vor fi absenţi, respectiv un deputat ALDE şi un senator USR, însă lipsa lor nu încurcă estimarea privind asigurarea cvorumului sau numărul de voturi necesar învestirii noului Guvern.
Update: Guvernul Ludovic Orban a primit votul de învestitură în Parlament. 240 de parlamentari au votat pentru formarea Noului cabinet al lui Ludovic Orban care devine oficial primul ministru al României.
Update: Votul s-a încheiat. Câți parlamentari au votat?
Votul din plenul Parlamentului s-a încheiat. 234 de voturi exprimate la momentul scrierii acestui material. Dacă toate vor fi favorabile, Guvernul lui Ludovic Orban va avea aviz favorabil.
Update: Una caldă, una rece pentru PNL
A începutul votul de învestitură pentru Guvernul lui Ludovic Orban. Florin Roman, deputat PNL a transmis în direct pentru Digi24 că eixstă un număr de 241 de parlamentari și-au înregistrat prezența la votul de astăzi, nu 236, cum era anunțat prima dată. Reamintim că pentru a se învesti Guvernul propus de Ludovic Orban, sunt necesare cel puțin 233 de voturi. Până la ora transmiterii acestei știri încă se votează.
Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă de votul Parlamentului sunt necesare jumătate plus unu voturi din numărul total al membrilor parlamentari (465), ceea ce înseamnă 233 de voturi „pentru”.
A început procedura votului secret cu bile în Parlament. Foto: puterea.ro
Update: Kelemen Hunor (UDMR): „Nu aşteptăm minuni de la noul Guvern”
„Noi, cei din UDMR, nu aşteptăm minuni de la noul Guvern, aşteptăm însă o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean şi respect pentru fiecare om şi fiecare comunitate. Aşteptăm rectificarea de buget şi proiectul pentru anul viitor. Dacă ne veţi respecta, vă vom respecta şi noi. Dacă veţi respecta comunitatea maghiară din România veţi avea respectul nostru şi susţinerea. Domnule prim-ministru desemnat, aveţi câţiva miniştri care au primit aviz negativ de la comisiile de specialitate. Aveţi şi miniştri care nu au ce căuta într-un Guvern de centru dreapta. este responsabilitatea dumneavoastră, răspunderea vă aparţine. Depinde doar de modul în care veţi acţiona, veţi guverna. Adevărata responsabilitate este să nu compromiteţi într-un an de zile şansele unei guvernări de centru dreapta pe termen lung”, a spus Kelemen Hunor, în plenul reunit al Parlamenului.
Update: Dan Barna (USR): „Pornim să reparăm România, în urma unei guvernări defectuase”
„Pornim să reparăm România în urma unei guvernări defectuase în fruntea căreia s-a aflat Viorica Dăncilă. E greu de spus dacă a exista o guvernare mai proastă ca până acum, de la Cuza încoace (…) La 30 de ani de la Revolutie, Romania are șansa ca în turul al doilea al alegerilor prezidenșiale sa nu ajungă PSD”.
Dan Barna spune că votul de astăzi pe care USR îl acordă pentru constituirea noului guvern nu reprezintă o garanție, întrucât reprezentanții formațiunii pe care o conduce spune că nu va închide ochii la eventualele nereguli care vor exista de acum înainte.
Update: 236 de parlamentari și-au înregistrat prezența
În ședința de astăzi prin care se va hotări dacă Executivul lui Ludovic Orban va primi sau nu votul de învestitură și-au înregistrat deja prezența un număr de 236 de parlamentari. Există acum un număr de șase parlamentari de la Pro România sunt în sală și probabil vor vota astăzi să treacă guvernarea liberală, în ciuda insistențelor lui Victor Ponta de a nu se prezenta în ședința de astăzi.
Alina Gorghiu (PNL): „Nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală”
„Astăzi vine în faţa dvs un Guvern liberal. S-a format o majoritate prin prezenţa mai multor partide, vă respect decizia ştiind că nu e o decizie uşor de digerat. Dacă votul va fi pozitiv, acest Guvern va intra deja în pâine. Şi nu mă mir că PSD a fugit astăzi din sală, a absentat la consultările de la Cotroceni aşa cum a fugit de vot. Acestea sunt proceduri care trebuie respectate. Democraţia înseamnă să respecţi. Nu voiam să o văd pe doamna Dăncilă zâmbnd fals, mimând că-i face plăcere să cedeze Guvernul, dar mă aşteptam ca PSD să respecte Parlamentul şi să fie prezet. Să le fie ruşine”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu, luni, în plenul Parlamentului, în contextul absenţei parlamentarilor PSD la învestirea Guvernului Orban, transmite mediafax.ro.
Victor Orban, posibil viitorul premier al României și Alina Gorghiu, propusă pentru postul de vicepremier în Guvernul lui Orban. Foto: Inquam Photo/Octav Ganea
Update: Ludovic Orban; „UE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar. Suntem ultima ţară care nominalizează”
„UE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar. Suntem ultima ţară care nominalizează” Premierul desemnat Ludovic Orban a atras atenţia, luni, în plen, asupra faptului că din cauza încăpâţânării fostei guvernări de a menţine candidaturi nepotrivite, România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european.El a mai spus că UE cere o nominalizare de urgenţă. „Suntem în poziţia în care România a rămas ultima ţară care trebuie să nominalizeze comisarul european. După şase luni în care în ciuda insistenţelor publice şi a avertismentelor pe care le-am dat aproape toţi cei care suntem aici, de faţă, care fostul premier s-a încăpăţânat să menţină nişte candidaturi care ne-au făcut de râs, am ajuns literalmente în situaţia în care UE, Preşedintele CE ne cere de urgenţă desemnarea unui comisar”, a afirmat Ludovic Orban, luni, în cadrul plenului reunit pentru învestitura Guvernului.
Ludovic Orban, primele declarații în plenul reunit al Parlamentului
Update: Începerea ședinței, primele declarații ale lui Ludovic Orban
Şedinţa plenului reunit va fi condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL), în condiţiile în care preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu, vor absenta .Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a început la scurt timp după ora 14:00.
„Trebuie să trecem de acest moment și să începem un drum nou, al refacerii unității în societatea românească, al dialogului între insituții (…) Vreau să va spun că acest guvern este un guvern cu mandat limitat. Duratat maximă a acestuia este de un an de zile, deci tot ce am inclus în programul de guvernare va fi exercitat pentru o perioadă foarte scurtă. (…) La ora actuală, foarte multe institutii, institutii guvernamentale nu au exercitiul financiar prin care sa poata sa sustina oamenii. La ora actuala exista intarzieri cu privire la plata indemnziatiilor persoanelor cu handicap. Aceasta situatie nu poate fi tolerată. Este urgenta adoptarea unei Ordonanțe de Urgență care sa asigure aceste lucruri. ”- Ludovic Orban, în ședința din Plen.
Primele declarații ale lui Ludovic Orban, în plenul reunit al Parlamentului. Foto: Inquam Photo/Octav Ganea
În legătură cu Bugetul, premierul desemnat a spus că va fi votat în luna decembrie în măsura în care Guvernul său va obține astăzi voturile necesare.
Scandal în ziua votului
Parlamentarii se întrunesc, luni, de la ora 14:00, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea fi învestit sunt necesare cel puţin 233 de voturi, pe care premierul desemnat susţine că le are.
Chiar înainte de ora 14, Ludovic Orban a acuzat PSD că face un „boicot jenant și rușinos” la votul de astăzi, precizând că ședința nu va fi condusă de niciunul dintre șefii celor două camere ale Parlamentului.
Zi importantă pentru Ludovic Orban care află dacă va obține voturile necesare pentru formarea Excutivului său
„Sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc și vor renunța la atitudinea de boicotare, care este de neînțeles”, a transmis Ludovic Orban înainte de începerea ședinței plenului reunit al Parlamentului.
Totodată, parlamentarii au constatat astăzi, la începutul şedinţei în care se votează învestirea Guvernului Orban, că sunt defecţiuni la sistemul electronic de vot, 11 dintre senatori şi deputaţi, printre care liderii UDMR şi ALDE, Kelemen Hunor şi Călin Popescu Tăriceanu, neputându-şi exercita votul. Printre parlamentarii care n-au putut vota programul de lucru s-au numărat Kelemen Hunos (UDMR), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Carmen Harău (PNL). Iniţial, voturile a 11 parlamentari nu s-au înregistrat, transmite mediafax.ro.