Scad prețurile la alimente în România, dar mulți români vor sărăci: despre cine este vorba

Gabriel Peneș 29.06.2023, 10:08
Scad prețurile la alimente în România, dar mulți români vor sărăci: despre cine este vorba

Guvernul a anunțat că prețurile la anumite categorii de alimente se vor ieftini pe o perioadă de 3 luni. O veste aparent bună pentru toate persoanele. Dar, conform fostului prim-ministru, Victor Ponta, există și români care vor sărăci din cauza acestei măsuri.

Mulți români vor sărăci după scăderea prețurilor la alimente în România

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita pentru o perioadă de 3 luni, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă eleborat de Guvern. În mod normal, aceasta este o veste bună pentru toți românii.

Dar, fostul prim-ministru și actual lider Pro România, Victor Ponta, atrage atenția că această măsură îi va afecta pe producătorii români, pentru că ei nu vor putea veni pe piaţă cu preţul mic cerut de autorităţi.

”Boloș a avut mare dreptate, nu poți scăpa de TVA. Totuși, atunci când s-a micșorat de la 24% la 9% chiar s-a simțit. S-a simțit și pentru că s-s scăpat de evazioniștii aceea care furau cu ajutorul acestei taxe mari.

Ciolacu a venit apoi și a zis că această treabă cu scăderea TVA-ului nu va ține mult. Și el a avut dreptate, căci până la urmă, noi trebuie să îmbunătățim cauza, nu efectul, iar ei lucrează acum la cauză, la efect, la prețul final, când ar trebui să se concentreze pe toate celelalte elemente ce duc la prețul final.

În plus, tot din această cauză vor suferi și producătorii români, dacă tu le spui să vină pe piață cu un preț, iar ei nu pot că nu-și permit, cumpărătorii se vor îndrepta către produse străine apoi”, a declarat Ponta în podcastul realizat de Ionuţ Cristache pe canalul de YouTube „HAI România!”, conform capital.ro.

Scad prețurile la alimente în România, dar mulți români vor sărăci: despre cine este vorba
Scăderea prețurilor la alimente îi va afecta pe producătorii români

Cine sunt cei afectați de măsură

Victor Ponta a mai atras atenția atenţia că aceasta va rămâne ca o moştenire negativă a mandatului de preşedinte al lui Klaus Iohannis, la fel cum se va întâmpla şi cu sentimentul tot mai mare de ură la adresa UE.

”Asta va rămâne în istoria noastră ca o moștenire a regimului Iohannis. Așa cum după Băsescu a rămas dosariada, efect ce l-a îngropat și pe el, de data aceasta, situația actuală va rămâne o amprentă a lui Iohannis. Se vede asta cu ochiul liber.

Apoi, va rămâne și ura românilor față de Uniunea Europeană, căci aproximativ 50% din cetățeni nu sunt mulțumiți de această aderare și susțin că liderii de la București sunt doar sclavii celor de la Bruxelles. Sunt probleme cu grânele, cu mai multe industrii și așa mai departe”, a mai precizat Victor Ponta, conform sursei citate.

Amintim că alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial sunt:

  • pâine albă simplă 300 – 500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;
  • brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;
  • făină albă de grâu 1 kg;
  • mălai 1 kg;
  • ouă găină calibru M 10 bucăţi;
  • ulei de floarea soarelui 1 litru;
  • carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui); carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);
  • legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia;
  • fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac;
  • zahăr alb tos 1 kg.

Nerespectarea prevederilor OUG constituie contravenţie, dacă nu a fost săvârşită în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....