Românii sunt în topul infracționalității din Uniunea Europeană, potrivit unor studii. Totuși, există un sat în țara noastră în care nu sunt hoți. Aici, oamenii nu își încuie banii în seifuri și nici nu îi ascund sub podea. În schimb, sunt cunoscuți pentru faptul că atârnă monedele și bancnotele în pungi colorate de stâlpii gardurilor, în așteptarea unei livrări de pâine. Iată în ce județ se află satul românesc în care nu se fură niciodată!
Satul din țara noastră unde nu se fură
Un reportaj al jurnaliștilor de la Euronews.com scoate la iveală o nouă față plăcută a României. Surprinzător sau nu, în țara noastră există un sat în care nu există hoți. Satul acesta a devenit renumit ca fiind o zonă lipsită de hoți, deoarece, deși banii ar putea fi furați cu ușurință, nu sunt niciodată sustrași.
Situat în extremitatea sudică a judeţului Mehedinţi, în munţii Banatului, satul Eibenthal s-a înființat în anul 1827 în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din raţiuni militare. De altfel, aici locuiesc populația acestei așezări este de origine cehă și numără circa 300 de persoane.
„Mașina care ne aduce pâinea vine o dată la 2 zile și eu cumpăr 4-5 pâini. Pun suma în sacoșă sau las un bilețel pe care scriu câte pâini vreau, iar șoferul îmi lasă restul”, a declarat Augustina Pospisil, localnică a satului Eibenthal, citată de sursa de mai sus.
O dată la două zile, pâinea este adusă în sat dintr-o localitate vecină, Svinita. Aceasta se află la o distanță de 20 km. Oamenii atârnă banii în pungile colorate de stâlpii gardurilor și își văd de treabă, iar seara, când se întorc de la lucru, găsesc pâinea și restul de bani.
„Îmi las sacoșa acolo și mă duc să lucrez pe teren, iar seara, când mă întorc, găsesc pâinea și restul de bani”, povestește Ștefan Benedict, în vârstă de 75 de ani.
In satul Eibenthal nu se fura niciodata
Ce spune primarul satului
Primarul satului povestește că oamenii au găsit această metodă de a pune pungile agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că mașina de pâine ajunge la ore nepotrivite, mai exact atunci când aceștia sunt plecați la câmp. Șoferul este obișnuit cu acest obicei. Chiar dacă sătenii nu au banii ficși pentru pâine, acesta le lasă restul în sacoșe, apoi își vede mai departe de drum.
„Eibenthal este un sat de etnie cehă, nu ne furăm căciula unii la alţii şi acest obicei îl avem din 1996. Aprovizionarea cu pâine se face din comuna Sviniţa de la aproximativ 20 de kilometri, se distribuie de trei ori pe săptămâni, marţi, joi şi sâmbătă.
Oamenii pun banii în plasă, nu aşteaptă să vină maşina, când vine şoferul îi pune pâinea şi omul şi-o ia când poate. Ei au găsit această metodă de a pune plasele agăţate pe stâlpi, din cauza faptului că maşina cu pâine vine când ei nu sunt acasă. Nu s-au plâns niciodată că li s-a furat ceva”, explica. în urmă cu ceva timp, primarul satului Eibenthal.
Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...