Pâinea a ajuns să coste 40 de lei. Locul în care prețurile au explodat

Ana Anitoiu 23.03.2022, 18:24
Pâinea a ajuns să coste 40 de lei. Locul în care prețurile au explodat

Pâinea a ajuns să coste aproape 40 de lei pe kilogram într-un oraș, după ce prețurile au explodat în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, ce a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre. S-au înregistrat scumpiri și la alte alimente de bază precum carnea și pastele.

Scumpiri la alimente, din cauza războiului din Ucraina

Războiul pe care liderul rus l-a început în Ucraina pe 24 februarie a creat mari probleme în ceea ce privește comerțul din porturile Mării Negre. Astfel, prețurile de referință la grâu au crescut cu 40% la bursa din Chicago. Inflația alimentară globală, care deja era la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, s-a amplificat.

Problemele cauzate de războiul din Ucraina sunt resimțite chiar și de consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din întreaga lume – Canada și Statele Unite ale Americii. Anterior celei mai recente scumpiri a grâului, brutăria italiană Calgary din Alberta a crescut prețurile cu 7%. Decizia a fost luată pentru a putea face față costurilor asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie.

În acest context, în Italia, prețurile la pâine, carne și paste sunt în creștere. Această țară importă o mare cantitate de grâu din Europa de Est și cumpără 80% din uleiul de Floarea-Soarelui din Ucraina, pe lângă cantități mari de porumb pentru hrana animalelor.

40 de lei pentru o paine
Pretul painii a ajuns la 40 de lei pe kilogram intr-un oras. Foto: unsplash.com

Unde a ajuns să coste pâinea 40 de lei

Astfel, pâinea a ajuns să coste aproape 40 de lei pe kilogram, adică opt euro, în orașul italian Milano. De asemenea, în Bologna, Bari şi Trento, prețul a depășit șase euro, conform organizației naționale de comerț agricol Koldireti.

În luna noiembrie, prețul pâinii la Milano era de 4,25 de euro. Prin urmare, acesta aproape s-a dublat într-o perioadă de doar o jumătate de an. Cea mai ieftină pâine din Italia este la Napoli, unde kilogramul costă cel mult doi euro.

Cu cât s-a scumpit pâinea în România

În România, o franzelă simplă obișnuia să coste 1,5 lei. Însă, weekendul trecut, pâinea s-a scumpit. Prețul a ajuns la 2 lei la multe brutării din țară, în urma unei creșteri de 50 de bani la acest aliment de bază pentru cei mai mulți dintre români.

Egiptul a plafonat prețul pâinii la aproximativ 2,9 lei pe kilogram, după ce războiul a afectat exporturile de grâu către Orientul Mijlociu și nordul Africii. Tariful crescuse cu până la 25%, de la 1 la 1,25 lire egiptene pentru o pâine, în trei săptămâni de la izbucnirea ofensivei ruse. Făina s-a scumpit cu 15%.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...