Șase elevi din Craiova, selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit

Elena Avramescu 27.10.2021, 12:26
Șase elevi din Craiova, selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit

Șase elevi de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova au avut norocul de a fi selectaţi să participe online la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit. Este o competiție organizată pentru liceenii care doresc să înveţe mai multe despre calculatorul cuantic, despre care se zvonește că va oferi mari avantaje ştiinţifice şi economice, fiind mult mai rapid decât actualele computere în rezolvarea unor sarcini complexe.

Șase elevi din Craiova, la primul curs din lume organizat de IBM Quantum şi Qubit by Qubit

Această iniţiativă a aparţinut profesoarei de informatică Marilena Ionescu, care, fiind la curent cu noile tehnologii, a găsit Qubit by Qubit – din SUA, un proiect de învăţare online prin care elevii pot dobândi cu ajutorul informaticii abilităţi necesare în viitor pe piaţa muncii.

Calculatoarele clasice şi-au atins limitele, nu vor dispărea, dar calculatoarele cuantice sunt mult mai rapide în rezolvarea unor sarcini complexe. Acestea operează în baza biţilor cuantici, denumiţi şi qubiţi. Un calculator cuantic nu seamănă cu calculatorul pe care îl avem pe birou, este puţin ciudat, seamănă mai degrabă cu un candelabru, însă e mult mai puternic decât calculatorul clasic.

Domeniile în care se pot folosi calculatoarele cuantice sunt: criptografia cuantică; medicina – simularea comportamentului materiei până la nivel molecular; inteligenţa artificială; industria auto – pentru a simula compoziţia chimică a bateriilor vehiculelor electrice în vederea găsirii de noi modalităţi de îmbunătăţire a performanţei acestora; industria aeronautică; prognoză financiară.

Sunt doar câteva domenii pentru care experţii au gândit aplicaţii care folosesc calculatorul cuantic, dar cu siguranţă în viitor se vor găsi noi domenii de aplicabilitate, a spus profesoara Marilena Ionescu, potrivit Agerpres.

Sase elevi din Craiova, la primul curs din lume organizat de IBM Quantum si Qubit by Qubit
Elev

În plus, IBM Quantum şi Qubit by Qubit sunt parteneri cu scopul de a oferi cursuri de calcul cuantic pentru mii de liceeni din întreaga lume. Astfel că, în urma colaborării cu Qubit by Qubit, un număr de şase elevi ai Colegiului Naţional „Nicolae Titulescu” din Craiova au avut ocazia de a obține burse de la IBM Quantum, pentru participarea, gratuit, la cursul „Quantum Computing (Calcul Cuantic)” .

Este primul curs de ‘quantum computing’ creat de către MIT, Stanford University şi Harvard University pentru liceeni din întreaga lume. Pe parcursul a două semestre de prelegeri săptămânale, secţiuni de laborator şi teme pentru acasă, elevii dezvoltă o înţelegere fundamentală a calculului cuantic, inclusiv algebra liniară de bază, mecanica cuantică, calculul şi informaţia cuantică şi algoritmii cuantici. Ei vor avea chiar şansa de a programa pe un computer cuantic real.

În fiecare săptămână, elevii participă la trei activităţi: o prelegere de 1,5 ore, un laborator de 1 oră cu un asistent didactic şi o temă pentru acasă. Prelegerile servesc ca o oportunitate de înţelegere conceptuală despre un subiect, în timp ce laboratoarele sunt o şansă pentru elevi de a câştiga experienţă practică, a mai spus Marilena Ionescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...