ANALIZĂ

ANALIZĂ. Cum se stinge pandemia în România. Avertismentul virusologului român care a cercetat la Harvard EXCLUSIV

Adriana Olaru 15.06.2021, 13:00
ANALIZĂ. Cum se stinge pandemia în România. Avertismentul virusologului român care a cercetat la Harvard EXCLUSIV

Pandemia pare că se stinge ușor-ușor, iar cifrele furnizate în fiecare zi de către specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică arată că tot mai puțini români se infectează cu Sars-Cov-2. Și spitalele de COVID sunt goale, iar numărul celor care sunt uciși de cea mai nouă boală din lume a scăzut dramatic față de lunile trecute. Chiar și așa, pericolul este departe de a trece, pentru că, spun specialiștii, din toamnă ne așteaptă un nou val al pandemiei strâns legat de numărul de vaccinări.

Pandemia se stinge în România. Anunțul virusologului român care a studiat la Harvard

România a depășit de curând un milion de oameni infectați cu noul coronavirus, însă cifrele sunt tot mai optimiste. În ultima săptămână, spre exemplu, au fost înregistrate puține infectări. Pe 9 iunie au fost raportate 140 de noi cazuri, pe 10 iunie 133 de cazuri, pe 11 iunie 103 cazuri noi, pe 12 iunie 127 de cazuri, pe 13 iunie 69 de cazuri, iar pe 14 iunie doar 50 de cazuri.

Dacă ne uităm la cum arăta situația epidemiologică anul trecut, în primele săptămâni din iunie, vedem că erau mult mai multe infectări. Spre exemplu, pe 12 iunie, oficialii anunțau 222 de noi cazuri raportate în doar 24 de ore. Pe 13 iunie 2020 erau anunțate 275 de cazuri, iar pe 14 iunie 2020 – 320 de noi cazuri. Scăderea intensității pandemiei este evidentă, spun medicii, iar cifrele sunt corelate, printre altele, și cu numărul celor vaccinați.

Cand se va termina pandemia
Cand se va termina pandemia

De patru ori mai puțini vaccinați într-o lună

Până acum, în România au fost vaccinați puțin peste 4.500.000 de oameni, iar numărul celor vaccinați în 24 de ore a scăzut dramatic față de săptămânile trecute. Spre exemplu, pe 14 iunie erau anunțate doar 11.745 de persoane vaccinate cu prima doză în toată țara. Asta în timp ce luna trecută, pe 14 mai, erau vaccinate în doar 24 de ore cu prima doză 44.960 de persoane, adică de aproape patru ori mai mulți români.

”Scăderea ritmului de vaccinare nu înseamnă sută la sută scăderea intenției de vaccinare, sunt în continuare oameni care vor să se vaccineze, doar că au amânat momentul din diferite considerente. Din datele statistice pe care le avem vedem că 50% vor să se vaccineze, mai sunt multe persoane care vor să se vaccineze, dar nu au găsit momentul potrivit să se imunizeze și ne apropiem ușor de segmentul ezitant”, explică medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Spitale goale, tot mai puțini morți

Dacă în urmă cu doar câteva săptămâni medicii erau copleșiți de numărul uriaș de persoane infectate și internate în spitalele COVID, în plin val trei al pandemiei, astăzi în secțiile de boli infecțioase sunt tot mai puțini oameni. Pe 14 iunie erau internate doar 1.157 de persoane, în timp ce pe 14 martie erau în spitalele COVID 10.829 de oameni, adică de aproximativ 9 ori mai puțini bolnavi. Și presiunea din secțiile de Terapie Intensivă a scăzut foarte mult. În toată țara, pe 14 iunie, erau raportate doar 217 cazuri grave de COVID, în timp ce în urmă cu fix trei luni, pe 14 martie, erau în secțiile de ATI 1.232 de persoane în stare critică. Tot pe 14 martie erau anunțate 44 de decese cauzate de COVID-19, în timp ce în această săptămână, pe 14 iunie, au fost anunțate doar zece decese.

Nou val de infectări din toamnă

Dacă până în toamenă nu reușit să vaccinîm în jur de zece milioane de români, pandemia s-ar puta întoarce cu un nou val, mai ales după perioada de vacanțe și relaxări pe car o traversăm.

Probabil vom avea încă un val de infectări, dar fără proporțiile celor precedente. Una dintre necunoscutele care îi îngrijorează pe specialiști este faptul că noile variante de virus par să afecteze într-o proporție mai mare tinerii. Să sperăm, totuși, că rata vaccinării va stopa acest val. Vaccinarea este singura măsură eficientă. S-a văzut că măsurile de distanțare socială, deși extrem de utile, sunt doar o soluție temporară. Au fost esențiale pentru a câștiga timp și pentru a câștiga vieți. Dar o revenire la normal este imposibilă fără o vaccinare în masă”, a explicat, Mihnea Boștină, virusolog român și profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie din cadrul Universității din Otago, Noua Zeelandă. În trecut, acesta a fost și cercetător la Harvard.

Urmăriți Impact.ro și pe