Săptămâna în care Kovesi poate deveni șefa Parchetului European: cum decurg negocierile și care sunt șansele fostei șefe DNA

Ciprian Ioana 16.09.2019, 13:43
Săptămâna în care Kovesi poate deveni șefa Parchetului European: cum decurg negocierile și care sunt șansele fostei șefe DNA

Laura Codruța Kovesi rămâne în cărți pentru șefia Parchetului European, alături de contracandidatul său francez, Jean-Francois Bohnert. Negocierile pentru această funcție au fost amânate până după alegerile europarlamentare, dar ar putea intra în linie dreaptă chiar în această săptămână.

Negocierile pentru alegerea noului șef al Parchetului European au intrat în faza finală. Ele au fost suspendate înainte de momentul 26 mai, data alegerilor europarlamentare.

Practic, s-a dorit ca acestea să se poarte între noii politicieni ajunși în funcții cheie în instituțiile europene.

Echipa de negociere a Parlamentului European se va întâlni, marți, cu cea a Consiliului European, potrivit G4Media.  De aici încolo, ar fi doar o chestiune de zile până când va fi anunțat numele noului procuror-șef al Parchetului European.

Iar Laura Codruța Kovesi păstrează șanse mari.

Laura Codruța Kovesi, drumul spre șefia Parchetului European

Surse oficiale de la Bruxelles susțin că ziua de joi ar putea fi decisivă pentru Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA. Se vehiculează că inclusiv Guvernul României, cel care i-a pus bețe în roate în epoca Dragnea, ar dori să-și schimbe poziția și să o susțină pe fosta șefă a DNA.

Sigur, e loc de interese și negocieri acolo în spatele ușilor închise. Asta pentru că Executivul de la București ar putea cere, la schimb, o susținere din partea opoziției a Rovanei Plumb pentru postul de comisar european.

În acest moment, în cursa pentru șefia Parchetului European au mai rămas Laura Codruța Kovesi – din partea României și Jean Francois-Bohner, din partea Franței. Acesta din urmă nu și-a retras încă, oficial, candidatura, dar e posibil să o facă.

El a fost numit recent șeful Parchetului Național Financiar din Franța, echivalentul DNA din România. Ar putea alege să rămână cu acea funcție internă și să nu-și mai dorească un post la Bruxelles. În acest scenariu, Kovesi are cale liberă către șefia Parchetului European.

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că votul ar putea fi dat chiar săptămâna aceasta.

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alaltăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. (…)săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a declarat Dacian Cioloș.

Urmăriți Impact.ro și pe