Săptămâna de lucru de 4 zile, preferată în tot mai multe state. Ce beneficii au angajații

Mihnea Tălău 07.06.2022, 09:54
Săptămâna de lucru de 4 zile, preferată în tot mai multe state. Ce beneficii au angajații

Discuțiile despre săptămâna de lucru de patru zile au fost relansate de pandemia COVID-19, iar lucrătorii și angajatorii au regândit importanța flexibilității și a beneficiilor la locul de muncă.

Presiune mare a sindicatelor din Europa

Ideea este una simplă. Angajații ar lucra patru zile pe săptămână, fiind plătiți la fel și beneficiind de aceleași beneficii, dar cu același volum de muncă. Companiile care își reduc săptămâna de lucru ar funcționa, prin urmare, cu mai puține întâlniri și mai multă muncă independentă, transmite Euronews.

Prezentați ca fiind viitorul productivității angajaților și al echilibrului dintre viața profesională și cea privată, susținătorii săptămânii de lucru de patru zile sugerează că, atunci când este implementată, satisfacția lucrătorilor crește, la fel ca și productivitatea.

Sindicatele din întreaga Europă solicită guvernelor să implementeze săptămâna de lucru de patru zile.

Tara din Europa care a decis saptamana de lucru de 4 zile. Salariile raman la fel
Saptamana de lucru de 4 zile

Țările care au îmbrățișat deja ideea

În Belgia doar pentru angajații care doresc acest lucru

În luna februarie, angajații belgieni au obținut dreptul de a efectua o săptămână de lucru completă în patru zile în loc de cinci zile, în mod obișnuit, fără a pierde din salariu.

Angajații vor putea decide dacă vor lucra patru sau cinci zile pe săptămână, dar acest lucru nu înseamnă că vor munci mai puțin – pur și simplu își vor condensa orele de lucru în mai puține zile.

Marea Britanie dă startul unui proces de șase luni în iunie

Un program pilot de șase luni – cel mai mare de acest gen – a fost lansat pe 6 iunie pentru a studia impactul reducerii programului de lucru asupra productivității întreprinderilor și a bunăstării lucrătorilor, precum și impactul asupra mediului și a egalității de gen.

Aproximativ 70 de companii britanice și 3 000 de angajați s-au înscris până în prezent în acest program, care este condus de cercetători de la universitățile Cambridge și Oxford și de la Boston College, precum și de grupurile non-profit 4 Day Week Global, 4 Day Week UK Campaign și grupul de reflecție britanic Autonomy.

Scoția și Țara Galilor se vor alătura mișcării globale în creștere

În Scoția, un proces guvernamental ar trebui să înceapă în 2023, în timp ce Țara Galilor are, de asemenea, în vedere un proces.

Decizia a fost punctul culminant al unei promisiuni de campanie făcute de Partidul Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare.

Muncitorilor li se vor reduce orele de lucru cu 20%, dar nu vor suferi nicio pierdere de indemnizație.

SNP va sprijini companiile participante cu aproximativ 10 milioane de lire sterline (11,8 milioane de euro).

Islanda printre liderii ideii privind săptămâna de lucru de patru zile

Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai amplu proiect pilot din lume privind o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la 40 de ore, cât era în mod tradițional), fără a solicita o reducere corespunzătoare a salariilor.

Aproximativ 2.500 de persoane au luat parte la faza de testare. Proiectul pilot a fost considerat un succes de către cercetători, iar sindicatele islandeze au negociat o reducere a programului de lucru.

Reacții mixte în Suedia privind săptămâna de patru zile

În Suedia, săptămâna de lucru de patru zile cu plata integrală a fost testată în 2015 cu rezultate mixte.

Propunerea a fost de a încerca zilele de lucru de șase ore în loc de cele de opt ore, fără pierderea salariului, dar nu toată lumea a fost încântată de ideea de a cheltui bani pentru acest test.

Chiar și partidele de stânga au considerat că ar fi prea costisitor să implementeze acest lucru pe scară largă.

Germania experimentează săptămâna de lucru mai scurtă

Germania are una dintre cele mai scurte săptămâni medii de lucru din Europa. Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), săptămâna medie de lucru este de 34,2 ore.

Cu toate acestea, sindicatele cer reducerea în continuare a timpului de lucru.

Anul trecut, IG Metall, cel mai mare sindicat din țară, a cerut reducerea săptămânii de lucru, susținând că aceasta ar ajuta la păstrarea locurilor de muncă și la evitarea concedierilor.

Potrivit unui sondaj Forsa, 71% dintre persoanele care lucrează în Germania ar dori să aibă opțiunea de a lucra doar patru zile pe săptămână.

Marile corporații din Japonia introduc săptămâna de lucru de patru zile

În alte țări, cum ar fi Japonia, marile companii sunt cele care se aventurează pe acest teritoriu, în urma anunțului făcut de guvernul japonez în 2021 cu privire la un plan de realizare a unui echilibru mai bun între viața profesională și cea privată la nivelul întregii națiuni.

Există mai multe motive pentru care acest lucru ar putea fi bun pentru această țară, unde moartea prin suprasolicitare face multe victime.

Personalul care lucrează ore suplimentare se poate îmbolnăvi adesea din cauza muncii excesive sau poate deveni sinucigaș.

Spania lansează un program pilot

Spania urmează, de asemenea, exemplul Japoniei, micul partid de stânga Más País anunțând, la începutul acestui an, că guvernul a fost de acord cu cererea lor de a lansa un program pilot modest de săptămâna de lucru de patru zile pentru companiile interesate de această idee.

Aproximativ 6.000 de angajați din 200 de întreprinderi mici și mijlocii își vor putea prelungi weekendul cu o zi, cu plata integrală.

De atunci au avut loc discuții, iar următoarea întâlnire este așteptată să aibă loc în următoarele săptămâni.

Faza de probă ar trebui să dureze cel puțin un an, dar nu este încă clar când va începe.

Săptămâna de lucru mai scurtă în Noua Zeelandă

Între timp, în Noua Zeelandă, 81 de angajați care lucrează pentru gigantul Unilever, producător de bunuri de larg consum, participă în prezent la o perioadă de probă de un an de zile pentru a testa o săptămână de lucru de patru zile cu salariu integral.

„Scopul nostru este de a măsura performanța în funcție de randament, nu de timp. Credem că vechile metode de lucru sunt depășite și nu mai sunt adecvate scopului”, a declarat Nick Bangs, directorul general al Unilever New Zealand.

Dacă experimentul se dovedește a fi un succes, se pare că va fi extins și în alte țări.

Interes și în SUA și Canada

Potrivit unui sondaj realizat de furnizorul de software cloud Qualtrics, 92% dintre lucrătorii americani sunt în favoarea reducerii săptămânii de lucru, chiar dacă acest lucru înseamnă să lucreze mai multe ore.

Angajații intervievați au citat ca beneficii percepute îmbunătățirea sănătății mentale și creșterea productivității.

Trei din patru angajați (74%) spun că ar putea finaliza aceeași cantitate de muncă în patru zile, dar majoritatea (72%) spun că ar trebui să lucreze mai multe ore în zilele lucrătoare pentru a face acest lucru.

În Canada, un studiu realizat de agenția globală de ocupare a forței de muncă Indeed a arătat că 41% dintre angajatorii canadieni iau în considerare programe hibride alternative și noi stiluri de lucru, în urma pandemiei COVID-19.

Sondajul efectuat de Indeed în rândul a 1.000 de angajatori de funcționari din Canada a constatat că 51% dintre companiile mari, cu peste 500 de angajați,

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...