În vreme ce dictatorul Nicolae Ceaușescu demola multe din bisericile pe care le vedea în fața ochilor, soția sa, Elena Ceaușescu prepara de zor colive.
Regimul comunist a spulberat multe din speranțele românilor în orice divinitate. Bisericile și-au găsit locul sub lama buldozerelor care le-au dărâmat fără milă la ordinul lui Nicolae Ceaușescu, cel supranumit cel mai iubit fiu al poporului.

Însă, pe la spatele său, Elena Ceaușescu s-a dovedit a fi singura din familie care totuși respecta anumite rigori impuse de vechile tradiții românești. În acest capitol intră și coliva, care s-a dovedit a fi un desert pe gustul dictatoarei.
„A cerut arpacaş din ăla bun pe care l-am ales împreună cu ea, pe masă. Mi-a spus să-l spăl în nouă ape şi să-l pun la fiert cu apa cât să nu treacă peste arpacaş. «După două-trei clocote, să-i iei spuma aia de deasupra. Când vezi că s-a umflat grâul, îi pui un capac şi o cârpă deasupra. El înfloreşte. Dacă vezi că are prea multă zeamă, îl mai dai să mai fiarbă un pic, la un foc mai mic sau cu o tablă dedesubt», a declarat menajera.
Dat fiind faptul că menajera era de origine din Ardeal, provincie în care la pomana morților se dădeau colaci, nu colivă, Elena Ceaușescu a considerat că este musai să-i îi arate și să îi explice cum să prepare coliva, potrivit historia.ro.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Mi-a spus apoi cum să toc nuca. Ştiam eu că nuca se bagă la cuptor, înainte. Cuptorul îi dădea un gust de alune. Mi-a arătat de la A până la Z. Cum să pun nucă, lămâie, rom, zahăr, vanilie, cum s-o ornez cu ciocolată deasupra, cu bomboane fondante, mi-a explicat tot, a povestit Suzana Andreiaș.
Experiențele menajerei cuplului Ceaușescu au fost colectate și transpuse de către Maria Dobrescu, în volumul „La curtea lui Ceauşescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaş despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial”, apărut la editura Amalteea, București.