Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a picat. Diana Șoșoacă, scandal de zile mari. L-a alergat pe Cîțu cu un sac pentru cadavre

Nicu Stan, Alexandra Chiric 29.06.2021, 18:06

Şansele ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu să treacă sunt de 50% după ultimele calcule ale opoziției. De câte voturi mai are nevoie PSD ca să dea jos Guvernul Cîțu, vedeți în articolul de mai jos.

A început votul pentru moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Diana Șoșoacă, protagonista unui scandal de zile mari

Update 18:00. Moțiunea de cenzură a picat cu 201 voturi, astfel că parlamentarii PSD nu au reușit să destabilizeze Guvernul Cîțu așa cum sperau. Pentru a trece, moțiunea avea nevoie de 234 de voturi.

Un balon de săpun s-a spart. Moțiunea de cenzură a căzut cu 201 voturi pentru și 1 vot împotrivă, față de 234 de voturi necesare pentru adoptarea moțiunii. Deci coaliția guvernează în continuare și aplicăm programul de guvernare, a declarat Ludovic Orban.

Update 17:20. Parlamentarii votează în aceste minute moțiunea de cenzură propusă de reprezentanții PSD împotriva Guvernului Cîțu. Însă dezbaterea și votul moțiunii de cenzură nu a fost lipsit de evenimente. Diana Șoșoacă a fost scoasă din sală după ce a apărut cu un sac de cadavre, cu care l-a alergat pe Cîțu. Senatorul independent a avut câteva replici dure la adresa Executivului, făcând referire totodată și la decesele cauzate de covid, pe parcursul pandemiei. Un adevărat spectacol a avut loc în Parlament, cât timp la tribună s-a aflat Diana Șoșoacă.

Voiam să îi spun domnului Orban că dacă îmi acordă 2-3 minute îl ajut să scape de domnul Cîțu. Această guvernare este inimaginabil de distrugătoare pentru poporul român. Mă uitam pe GPS să văd unde sunt autostrăzile pe care ajung la Iași. Mă uitam să mă uit unde este PIB-ul. Mă uitam cum bolnavii cronici nu au dreptul nici acum să intre în spitale să se trateze. 26.000 de oameni au murit de covid, ca să aflăm că doar 217 au fost morți de Covid. Dar mai vin morți din urmă. Mă uitam la vaccinare. Eu știam că trebuie să aibă motive medicale, nu mici, nu muștar, nu trotinete. Trebuia să anunțați rommânii că această vaccinare are efecte adverse. Când, domnule Cîțu, vă uitați în urmă, pe mâinile dvs. și ale întregului guvern stă sânge, a afirmat senatoarea.

Diana Șoșoacă a părăsit ulterior tribuna Parlamentului țipând, după ce a scos un sac pentru cadavre pe care l-a pus în fața premierului Cîțu. Senatoarea a fost scoasă din sală de către chestori, în urma solicitării președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Doamna senator, comportați-vă civilizat și nu vă bateți joc de această instituție. Chestorii, luați sacul, a spus, de la tribuna Parlamentului, Ludovic Orban.

Diana Șoșoacă, cu un sac pentru cadavre, în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu
Diana Șoșoacă, cu un sac pentru cadavre, în Parlament, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

Ce șanse are PSD să răstoarne Guvernul Cîțu prin moțiunea de cenzură de astăzi. Care sunt calculele

Update: A început dezbaterea moțiunii de cenzură impotriva Guvernului Cîțu. De câte voturi mai are nevoie PSD, de fapt. Astfel, PSD a purtat negocieri om cu om în tabăra puterii, pentru a atrage de partea lui eventuali trădători, în contextul în care coaliţia este măcinată de tot mai multe scandaluri.

În sală sunt prezenți 364 de parlamentari dintr-un total de 466. Moțiunea este citită în plenul Parlamentului, după care, premierul Florin Cîțu va lua cuvântul. După el, vor lua cuvântul liderii partidelor parlamentare. Astfel, votul pe moțiune va începe în jurul orei 16:00.

PSD a discutat cu toți parlamentarii, în căutare de trădători

Acum, toate privirile sunt ațintite către parlamentarii PNL-ului, în special pe cei apropiați de Ludovic Orban. Liderii PSD susțin că au purtat discuții individuale cu aleși din coaliția de guvernare.

Astfel, șansele pe care le da Opoziția pentru răsturnarea Guvernului Cîțu sunt de 50%. Totul depinde acum de ce vor face parlamentarii PNL, dar și cei ai USR PLUS, care au hotărât nu doar să participe, ci să meargă și să voteze împotriva moțiunii.

Surprize pot fi

Astfel, surprizele pot fi mari, mae ales că votul este secret, lucru pe care mizează și PSD pentru atragerea de voturi pentru trecerea moțiunii.

În prezent, PSD împreună cu AUR și cu jumătate din grupul Minorităților Naționale, la care se adaugă aleșii neafiliați, au împreună 213 voturi. Necesarul pentru trecerea moțiunii, respectiv pentru răsturnarea Guvernului Cîțu, este de 234 de voturi.

S-a făcut prezența

Pentru a se asigura că nu lipsește niciun parlamentar, înainte de ședința moțiunii de cenzură, conducerea PSD i-a convocat pe toți aleșii în ședința pentru a striga catalogul. Singurul care ar putea să lipsească este Viorel Salan, din motive medicale.

”Au fost discuții și duse de mine și de alți colegi, dar aici nu vorbim de calomnii, aici vorbim de o necesitate a poporului român să scape de acest guvern. Eu am zis public, domnul Orban face un act patriotic, nu mă interesează luptele interne din PNL sau USR PLUS.

Răul făcut de Guvernul Cîțu, în opinia PSD

România trebuie să scape de acest guvern care a îndatorat această țară pe următorii 20-25 de ani. Nu este nicio eficiență guvernamentală și nicio coerență, iar ceea ce se întâmplă acum, ne-au transformat resursele bugetare ca instrument în lupta lor internă în PNL, dar și în USR PLUS, este jignitor față de toți românii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Care sunt șansele să treacă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu

”Avem în continuare 50% șanse, dar este pentru prima oară în istoria post-decembristă când după numai șase luni se vorbește despre posibilitatea trecerii unei moțiuni de cenzură în Parlamentul României. Eu cred că și din arcul guvernamental ar trebui să voteze această moțiune și să reașezăm lucrurile în normalitatea lor, așa cum ne-a promis domnul Iohannis, o Românie normală”, a mai declarat Marcel Ciolacu, potrivit antena3.ro.

Știrea inițială

Care sunt șansele ca moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu să treacă. De câte voturi ar mai avea nevoie PSD pentru a răsturna Guvernul Cîțu.

Parlamentul dezbate și votează, marți, moțiunea de cenzură depusă de PSD. Pentru ca moțiunea să fie adoptată și Guvernul Cîțu să fie dat jos, PSD are nevoie de 234 de voturi. Conform ultimelor calcule, dacă toți parlamentarii PSD și AUR ar fi prezenți și ar vota moțiunea împotriva Guvernului, aceasta ar fi respinsă.

Parlamentul dezbate astazi motiunea de cenzura impotriva guvernului Citu
Parlamentul dezbate astazi motiunea de cenzura impotriva guvernului Citu

Moțiunea nu prea are șanse să treacă

În acest moment, PSD și AUR nu reușesc să strângă decât cel mult 204 voturi, cu 30 mai puțin decât majoritatea necesară pentru ca moțiunea să treacă.

Moțiunea intitulată ”România EȘUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîțu” a fost inițiată de 156 de deputați și senatori și va fi dezbătută începând cu ora 16:00. Votul va fi secret, cu bile.

Coaliția va fi prezentă în sală

Parlamentarii Coaliției vor fi și ei prezenți în sală și, cel mai probabil, se vor abține de la vot. De asemenea, Ludovic Orban a declarat, ieri, că parlamentarii puterii vor fi prezenți, însă nu vor vota, decizia fiind luată la nivelul coaliției.

”La niveul coaliției s-a hotărât ca parlamentarii din formațiunile politice să fie prezenți și să nu voteze. Obiectivul nostru este ca PSD să nu obțină niciun vot în plus de la parlamentarii din cadrul coaliției de guvernare. A fost o decizie astfel încât să fie lucrurile foarte clare”, a declarat Ludovic Orban.

Anunțul lui Dan Barna

Tot ieri, în prima parte a zilei, Dan Barna a spus că parlamentarii USR PLUS vor fi în sală, însă vor vota împotrivă.

”Parlamentarii USR PLUS vor participa la votul moțiunii de cenzură, vom vota împotriva moțiunii. Vom fi prezenți, vom participa fără niciun fel de problemă”, a spus Dan Barna.

Ce a decis UDMR

După prima declarație, înainte de ședința coaliției, Dan Barna a revenit asupra anunțului și a spus că vor rămâne în bănci și parlamentarii USR PLUS. Aceeași decizie a fost luată și la nivelul grupului parlamentar al UDMR.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a declarat, ieri, după ședința coaliției, că parlamentarii puterii vor putea participa la ședința de plen unde va fi votată moțiunea, însă vor rămâne în bănci.â

Parlamentarii coaliție, prezenți în sală pentru divertisment

Parlamentarii coaliției nu vor vota mâine la moțiune. Dacă vor să participe pentru divertisment, dar nu vot vota”, a spus Florin Cîțu.

În prezent, PSD are 157 de parlamentari, AUR are 44 de parlamentari, iar opoziția s-ar putea baza și pe 3 parlamentari neafiliați, aici fiind vorba de Diana Șoșoacă, Mihai Lasca și Francisc Tobă, toți trei intrați în Parlament pe listele AUR.