Tensiuni în coaliția PSD-ALDE: partidul lui Tăriceanu amenință cu ieșirea de la guvernare

Ciprian Ioana 16.07.2019, 10:29
Tensiuni în coaliția PSD-ALDE: partidul lui Tăriceanu amenință cu ieșirea de la guvernare

Coaliția PSD-ALDE este una tot mai fragilă, mai ales după eșecul PSD de la europarlamentare și după ce ALDE a ratat intrarea în Parlamentul European. Acum, formațiunea lui Călin Popescu Tăriceanu înăsprește tonul la adresa partenerilor și ia în calcul ieșirea de la guvernare.

Liderii ALDE vorbesc tot mai deschis despre o posibilă ieșire de la guvernare după ce PSD a decis că va avea candidat propriu la prezidențiale. Călin Popescu Tăriceanu spera că, odată intrat în cursă, va fi candidatul unic al coaliției PSD-ALDE și, eventual, chiar susținut și de Pro România.

Dar toate aceste planuri s-au năruit. Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că PSD va merge la prezidențiale cu un candidat propriu. În aceste condiții, liderii ALDE s-au arătat deranjați și iau în calcul să se răzbune, potrivit unor surse citate de Digi24.

ALDE amenință cu ieșirea de la guvernare

Sursa foto: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Cel mai probabil, ALDE nu va susține un candidat PSD la prezidențiale și va intra de unul singur în cursa pentru Palatul Cotroceni.  Călin Popescu Tăriceanu ar putea fi candidatul celor de la ALDE, chiar dacă e șeful unei formațiuni care nu a reușit nici măcar să atingă pragul de 5%, necesar pentru intrarea în Parlamentul European.

E luată în calcul chiar și ieșirea de la guvernare după ce PSD a anunțat un candidat propriu. Dacă ALDE va rupe relațiile cu PSD, atuni social-democrații și-au pierdut majoritatea din Parlament, ținând cont că moțiunea de cenzură recentă a picat tocmai pentru că ALDE a sprijinit Guvernul.

Electoratul coaliţiei PSD-ALDE îl validează pe Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat al acestei coaliţii. Sper ca şi colegii noştri din PSD, în virtutea înţelegerilor pe care le-am avut, să ia act de această dorinţă a electoratului, nu numai ALDE, ci şi PSD. Noi nu ne-am derulat încă toate procedurile interne. Până la sfârşitul lunii vom avea o astfel de procedură, în care să validăm candidatura domului Călin Popescu-Tăriceanu, de data asta doar din partea ALDE, dar, sigur, cu recomandarea explicită ca şi colegii noştri din PSD să ia act de acest lucru şi Călin Popescu-Tăriceanu să fie candidatul întregii coaliţii„, afirma recent Varujan Vosganian, purtătorul de cuvânt al ALDE.

Între timp, PSD a spus public că are alt plan.

”În situaţia în care PSD decide să ignore rezultatul sondajelor şi să încalce înţelegerile pe care le-am făcut, desigur că înainte ca PSD să-şi ia decizia va trebui în mod serios să discutăm despre viitorul acestei alianţe, insista Varujan Vosganian.

Există, însă, și unii analiști care consideră că ALDE nu va ieși de la guvernare pentru că este tot ce mai are, în acest moment, ca partid. Dacă nu e la putere, partidul ar putea rămâne fără viitor politic, pentru că este unul mic, iar scorul dezamăgitor de la europarlamentare a arătat că susținerea din partea electoratului este aproape inexistentă.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe