EXCLUSIV

Șansa ca prețurile cerealelor să se stabilizeze după blocarea coridorului de la Marea Neagră. Specialist: „Lucrurile se pot întoarce în 2 săptămâni”

Gabriela del Pupo 31.10.2022, 12:32
Șansa ca prețurile cerealelor să se stabilizeze după blocarea coridorului de la Marea Neagră. Specialist: „Lucrurile se pot întoarce în 2 săptămâni”

Analiștii internaționali se așteaptă la o explozie a pieței cerealelor după anunțul Federației Ruse că blochează coridorul de export de la Marea Neagră, principalul pentru scoaterea din țară a cerealelor recoltate în Ucraina. Prețul grâului dar mai ales al porumbului ar putea crește ca urmare a acestui anunț. Bursele americane au reacționat deja iar specialiștii prognozează o scumpire cu până la 15%. Impact.ro a stat de vorbă cu Gabriel Razi, consultant și analist pe bursele de cereale, care spune că dacă negocierile vor fi reluate, se vor evita scumpiri semnificative.

„În această dimineață ar fi trebuit să vedem un atac extrem de dur, cu rachete, asupra portului Odesa”

ONU continuă negocierile pentru redeschiderea coridorului, iar anunțul venit de la Moscova a fost anticipat, mai ales că și Rusia este un exportator important. Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat duminică că 218 nave au fost ”blocate efectiv” de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale. Rusia ar putea să se confrunte cu noi sancțiuni însă dacă prelungește situația sau o agravează.

„Aveam de-a face cu un eveniment în desfășurare. Operatorii români, de pe piața comerțului cu cereale, în această dimineață se arată destul de prudenți. Nimeni nu vrea să își asume poziții foarte ferme pe această situație deocamdată, pentru că nu știm cum va evolua. Fără discuție elementul de blocaj și de suspendare a coridorului de export de cereale din Ucraina, va fi interpretat de piață ca o creștere a riscului în regiunea noastră, o diminuare a disponibilităților de marfă cerealieră pe piața internațională, și acest lucru va fi prețuit în conformitate cu percepția operatorilor de către piețe.

Noi evaluăm în momentul acesta, pe termen scurt, o majorare a piețelor de 15%, însă nu este obligatoriu ca ea să se și concretizeze. Este foarte important cum se va desfășura acest eveniment, din decriptarea declarațiilor venite dinspre Rusia, cel puțin mie, mi se pare că rușii folosesc această armă a grâului ca pe un instrument de negociere în momentul acesta.

Dacă ei erau hotărâți că blocheze în totalitate operațiunile de export, în această dimineață ar fi trebuit să vedem un atac extrem de dur, cu rachete, asupra portului Odesa pentru distrugerea infrastructurii de export. Lucru care nu s-a întâmplat.” spune Gabriel Razi.

Pretul graului a crescut din cauza atacurilor Rusiei asupra portului Odesa. Zeci de milioane de tone de cereale, blocate in Ucraina

„Fără un eveniment mult mai puternic decât acest anunț de suspendare, lucrurile vor calma destul de mult piețele”

Pe de altă parte, inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua „astăzi şi mâine” la Istanbul, a anunțat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia, relatează AFP, potrivit Agerpres. Este vorba despre 176 de nave care plecaseră deja, nici o altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării.

„Lucrurile se pot întoarce în 2 săptămâni dacă se ajunge la negocieri. Poate fi o oportunitate bună pentru fermierii români. Bursa americană a tranzacționat peste noapte pe plus, cu aproape 50 de cenți, este destul de mult pentru grâul tranzacționat la Chicago. Așteptăm deschiderea bursei europene.

Percepția mea că este că fără un eveniment mult mai puternic decât acest anunț de suspendare, lucrurile vor calma destul de mult piețele, astăzi sunt destul de bine aprovizionate, suntem la 5 luni după venirea noilor recolte în piață. Importatorul din Africa de Nord și cel din Orientul Mijlociu este destul de bine aprovizionat.

Mă îndoiesc că Rusia are interes să țină acest coridor închis, au deja dificultăți de a-și dispune marfa în piață, nu e o situație în care câștigă Rusia, este o pierdere de ambele părți. Rusia are un argument pe care l-au exagerat. Acordul a fost făcut astfel încât marfa ucraineană să ajungă către țările sărace și în realitate o parte importantă din marfă a ajuns și către destinații din UE. Putin știe foarte clar că are la dispoziție arma grâului, vedem astăzi prima rafală.”, spune Gabriel Razi.

Consultantul a mai precizat că sunt și alte țări care prin recolta obținută anul acesta sau la următoarea recoltă, din ianuarie, vor compensa pentru deficitul generat de blocarea exporturilor ucrainene, Brazilia având recoltă la grâu, Argentina, chiar cu problemele de secetă rămâne un mare producător. Producția la grâu este fragmentată și există foarte mulți producători, o problemă se va pune însă la porumb, Ucraina fiind un mare exportator.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...