Salvatorii fac săpături pentru a găsi supraviețuitorii atacului rusesc dintr-un mall ucrainean. Prima reacție a Rusiei după bombardare

Elena Avramescu, Andra Daoud 28.06.2022, 15:58
Salvatorii fac săpături pentru a găsi supraviețuitorii atacului rusesc dintr-un mall ucrainean. Prima reacție a Rusiei după bombardare

Pompierii și soldații au căutat marți supraviețuitori în dărâmăturile unui mall din centrul Ucrainei, după ce o rachetă rusă a ucis cel puțin 16 persoane într-un atac condamnat de Națiunile Unite și Occident. Membrii familiei celor dispăruți s-au aliniat la un hotel de peste drum, unde pompierii și-au înființat o bază după greva de luni din mall-ul aglomerat din Kremenchuk, la sud-est de Kiev.

Prima reacție a Rusiei după bombardarea mall-ului din Ucraina

Update 28 iunie, ora 15:30. La câteva ore după atacul asupra mall-ului ucrainean, în care 18 persoane au murit și alte câteva zeci au fost rănite, Ministerul rus al Apărării a publicat prima reacție.

„Forțele aero-spațiale ale Rusiei au lansat un atac din aer cu arme de înaltă precizie asupra hangarelor cu armament și muniție primite (de Ucraina, n.r.) de la Statele Unite și de la țările europene, lovind o fabrică de utilaje rutiere. În urma atacului de înaltă precizie, au fost atinse armamentul și muniția de proveniență occidentală, aflate în depozite, în vederea transportului către trupele ucrainene din Donbas”, transmite Ministerul rus al Apărării, prin intermediul canalului de Telegram.

Din declarația instituției nu reiese la ce se referă atunci când afirmă că a fost lovită „o fabrică de utilaje”. Mai mult, Ministerul Apărării din Rusia pretinde că detonarea muniției a declanșat un incendiu la ceea ce descrie ca fiind „un mall nefuncțional”.

Imaginile apărute în urma atacului arată că acel centru comercial era destul de populat în momentul în care a lovit racheta, în ciuda alarmelor aeriene menite să îi avertizeze pe oameni să stea la adăpost.

Știrea inițială:

Peste 1.000 de oameni se aflau înăuntru când două rachete rusești au lovit mall-ul, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Cel puțin 16 persoane au fost ucise și 59 au fost rănite, au declarat serviciile de urgență din Ucraina.

„Acesta nu este o lovitură accidentală, este o lovitură rusă calculată exact asupra acestui centru comercial”, a spus Zelenski într-un clip video de seară. A spus că numărul morților ar putea crește.

Peste 40 de persoane au fost date dispărute, a anunţat Procuratura Generală a Ucrainei.

O supraviețuitoare care primește tratament la spitalul public din Kremenchuk, Ludmyla Mykhailets, în vârstă de 43 de ani, a spus că era la cumpărături cu soțul ei când explozia a aruncat-o în aer.

„Am zburat cu capul întâi și așchiile mi-au lovit corpul. Întregul loc se prăbușise”, a spus ea. „A fost un iad”, a adăugat soțul ei, Mykola, 45 de ani, sângele curgând printr-un bandaj înfășurat în jurul capului.

Rusia nu a comentat acest lucru, dar ambasadorul său adjunct la Națiunile Unite, Dmitri Polyanski, a acuzat Ucraina că a folosit incidentul pentru a câștiga simpatie înaintea summit-ului alianței militare NATO din 28-30 iunie.

„Ar trebui să aștepte ceea ce va spune Ministerul nostru al Apărării, dar există deja prea multe discrepanțe izbitoare”, a scris Polyanskiy pe Twitter.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite se va reuni marți la cererea Ucrainei în urma atacului. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că lovitura cu rachetă a fost „deplorabilă”. Liderii marilor democrații ale Grupului celor Șapte (G7), la un summit din Germania, au declarat că atacul este „abominabil”.

Președintele rus Putin și cei responsabili vor fi trași la răspundere”, au scris aceștia într-o declarație comună postată pe Twitter de purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Salvatorii fac sapaturi pentru a gasi supravietuitorii atacului rusesc dintr-un mall ucrainean
Atac rusesc intr-un mall ucrainean

În altă parte pe câmpul de luptă, Ucraina a îndurat o altă zi grea după pierderea orașului Sievierodonetsk, acum ruinat, după săptămâni de bombardamente și lupte de stradă. Artileria rusă a lovit Lysychansk, orașul geamăn al lui Sievierodonețk de peste râul Siverskyi Doneț.

Lysychansk este ultimul oraș mare încă deținut de Ucraina în estul provinciei Lugansk, o țintă principală pentru Kremlin, după ce trupele ruse nu au reușit să cucerească capitala Kiev la începutul războiului.

Un atac rusesc cu rachete a ucis opt și alți 21 răniți luni la Lysychansk, a declarat guvernatorul regional al zonei, Serhiy Gaidai. Nu a existat niciun comentariu rusesc imediat. Armata ucraineană a declarat că forțele ruse încearcă să oprească Lysychansk din sud.

Rodion Miroshnik, ambasadorul Republicii Populare Lugansk la Moscova, a declarat că trupele ruse și aliații lor din Republica Luhansk înaintau spre vest în Lysychansk, iar luptele de stradă au izbucnit în jurul stadionului orașului. Luptele au avut loc în mai multe sate din jurul orașului, iar trupele ruse și aliate au intrat în rafinăria de petrol Lysychansk, unde erau concentrate trupele ucrainene, a spus Miroshnik pe canalul său Telegram.

Reuters nu a putut confirma informațiile rusești conform cărora trupele Moscovei au intrat deja în oraș.

De asemenea, Rusia a bombardat luni orașul Harkov din nord-estul Ucrainei, lovind blocuri de apartamente și o școală primară, a declarat guvernatorul regional. Obuzul a ucis cinci persoane și a rănit 22. Printre cei răniți erau și copii, a spus guvernatorul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...