15 persoane au fost ucise în Harkov. Forțele ruse au lovit cu rachete

Elena Avramescu 22.06.2022, 14:41
15 persoane au fost ucise în Harkov. Forțele ruse au lovit cu rachete

Forțele ruse au lovit cu rachete cel de-al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov și zonele rurale din jur, ucigând cel puțin 15 persoane, în ceea ce Kievul a numit o încercare de a-l forța să retragă resurse de pe câmpul de luptă principal pentru a proteja civilii de atacuri. În interiorul Rusiei, un incendiu a lovit o rafinărie de petrol la doar 8 km de granița cu Ucraina.

Rachetele rusești au ucis 15 oameni în Harkov

Atacurile rusești asupra Harkovului, pe parcursul întregii zile de marți și miercuri dimineața, au fost cele mai grave de câteva săptămâni în zona în care viața normală a revenit de când Ucraina a împins forțele ruse înapoi într-o contraofensivă majoră luna trecută.

„A fost bombardament de către trupele ruse. Probabil erau mai multe lansatoare de rachete. Și este impactul rachetelor, este tot impactul rachetelor”, a declarat procurorul Mikhailo Martosh pentru Reuters, în mijlocul ruinelor de cabane lovite marți într-o zonă rurală de la periferia orașului.

Lucrătorii medicali au scos cadavrul unei femei în vârstă din dărâmăturile unui garaj ars și într-o dubă din apropiere.

„Avea 85 de ani. Un copil al războiului (Al Doilea Război Mondial). A supraviețuit unui război, dar nu a trecut prin acesta. Nu există unde să fugi. Mai ales bunica însăși, nu a vrut să meargă nicăieri de aici”, a spus nepotul ei Mykyta.

Promisiunea facuta de Volodimir Zelenski dupa ultimele batalii in Ucraina
Razboi in Ucraina

Autoritățile ucrainene au declarat că 15 persoane au fost ucise și 16 au fost rănite marți în urma bombardamentelor din regiunea Harkov, cu informații despre mai multe victime în urma grevelor din timpul nopții și miercuri dimineață.

„Forțele ruse lovesc acum orașul Harkov în același mod în care loviu anterior Mariupol, cu scopul de a teroriza populația.Și dacă ei continuă să facă asta, va trebui să reacționăm și aceasta este o modalitate de a ne face să ne mișcăm artileria. Ideea este de a crea o mare problemă care să ne distragă atenția și să ne obligă să deturnăm trupele. Cred că va avea loc o escaladare”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici într-o adresă video.

Harkovul a suferit pedepsirea bombardamentelor rusești în primele trei luni de război, dar a fost în mare parte cruțat de la contraofensiva ucraineană în urmă cu mai bine de o lună.

Principalul câmp de luptă se află acum la sud, în regiunea Donbas, pe care Moscova a încercat să o apuce în numele împuterniciților săi separatiști.

Forțele ucrainene din Donbas au rezistat în mare măsură asaltului rusesc până acum, Moscova făcând doar progrese lente, în ciuda desfășurării de artilerie copleșitoare în unele dintre cele mai grele lupte terestre din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Urmăriți Impact.ro și pe