Salvați primarul Cherecheș! Cum s-a tot amânat procesul edilului din Baia Mare până la mita dată de soacră

Dumitru Puha 10.11.2023, 11:14
Salvați primarul Cherecheș! Cum s-a tot amânat procesul edilului din Baia Mare până la mita dată de soacră
  • După condamnarea în prima instanță, din februarie 2022, a primarului de Baia Mare Cătălin , un întreg arsenalul juridic a fost pus la dispoziție pentru salvarea acestuia.
  • Judecătorul care l-a condamnat a fost cercetat de Inspecția Judiciară, alt judecător din apel a fost promovat la București.
  • Acum se fac presiuni, prin avocați, să fie schimbat judecătorul care l-a denunțat după ce soacra primarului i-a oferit mită 50.000 de euro pentru o soluție favorabilă.
  • Dacă dosarul nu va avea o sentință până în primăvara anului următor, acuzațiile de corupție aduse lui Cătălin Cherecheș s-ar putea prescrie la începutul anului viitor. Următorul termen al dosarului este pe 24 noiembrie.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) cred că mita pe care încerca soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, să o dea unei rude a unei judecătoare din completul care îl judecă pe edil a făcut parte dintr-o strategie pentru ca primarul să scape de o eventuală condamnare.

Judecătorul care l-a condamnat, cercetat de Inspecția Judiciară

Primul care a avut de suferit a fost chiar judecătorul care l-a condamnat pe Cherecheș la cinci ani închisoare la fond. Este vorba de Mihai Ștefan Ghica de la Tribunalul Cluj.

Imediat după ce a dat sentința a fost cercetat de Inspecția Judiciară și propus pentru sancționare sub pretextul că a amânat cu nouă luni pronunțarea în dosarul Cherecheș. Într-un final, judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au respins raportul Inspecției Judiciare. Instituția este condusă de Roxana Ioana Petcu, soția unui fost prefect de București din partea PSD și prietena de bază a Liei Savonea, fost președinte al CSM.

Cerere de strămutare pe baza unei relații de rudenie fictivă

În mai 2022, după ce dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, la al doilea termen, judecătoarea Ancuța Pura făcea cerere de abținere, cerere care i-a fost respinsă. Anterior, în noiembrie 2021, judecătoarea a cerut să fie transferată la Tribunalul Militar București sau la Tribunalul Militar din Timișoara. Nu a avut succes demersul.

Cherecheș a susținut la un moment dat că este rudă cu Ancuța Pura și că se impune strămutarea dosarului. Mai exact, ar fi veri de gradul II, bunica lui Cherecheș fiind sora bunicului judecătoarei Pura. Așa că primarul a făcut o cerere de strămutare a dosarului de la Cluj la altă Curte de Apel din țară. Potrivit presei locale, această strategie nu a ținut la Înalta Curte, care a cerut judecătoarei să demonstreze că este rudă cu primarul, lucru pe care nu l-a putut face.

Într-un final, Pura tot a scăpat de dosar cu ajutorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În mai 2023, secția pentru Judecători a CSM a decis detașarea acesteia la Școala Națională de Grefieri.

Judecătoarea Georgiana Fărcaș Hîngan, cerere de abținere

O ultimă cerere de strămutare a cazului a fost respinsă pe 17 octombrie 2023 de instanța supremă. Decizia a fost luată cu scorul de 2 la 1.

Dosarul se află în pericol de prescriere a faptelor, orice schimbare de complet prin strămutarea cazului sau înlocuirea unui magistrat conducând automat la reluarea judecății în faza de apel și implicit prescrierea faptelor.

Rămas în pronunțare, cazul Cherecheș a explodat după ce soacra acestuia a fost prinsă de DNA pe când încerca să mituiască, a oferit suma de 50.000 de euro pe mama uneia dintre judecătoarele din complet. Georgiana Fărcaș Hîngan a făcut cerere de abținere, cerere respinsă de colegii de la Curtea de Apel Cluj.

Recuzări nereușite

Din analiza portalului instanțelor de judecată, în iunie 2023, Cherecheș a cerut recuzarea colegei de complet a judecătoarei Hîngan. Cererea i-a fost respinsă. În septembrie 2023, primarul le-a recuzat pe ambele judecătoare, cerere din nou respinsă.
În aceste condiții, și-a trimis soacra să o cumpere pe una din ele cu 50.000 de euro.

Pronunțarea în acest dosar este programată pe 24 noiembrie. Până atunci, Cherecheș angajează avocați. Potrivit portalului instanțelor de jduecată, el are adresa de corespondența la biroul de avocatură al lui Radu Chiriță, apărător „specializat” în condițiile de detenție din România și care ajută fugarii condamnați definitiv să scape de pedepsele din țară.

După flagrantul DNA, Cherecheș și-a luat un nou avocat, pe Răzvan Doseanu, avocat care are în birou două tablouri cu propriul portret. El a lansat în spaţiul public o înregistrare realizată chiar în sediul DNA Oradea și potrivit căreia procurorii ar fi vrut să-i „cuminţească” pe judecătorii care le achitau „clienții” pe bandă rulantă.

Doseanu a început deja, prin intermediul siteurilor pro-infractori, să conteste imparțialitatea judecătoarei care a făcut denunțul împotriva soacrei lui Cherecheș.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe