Salarii mai mari pentru angajaţii din Sănătate. Ce se întâmplă cu veniturile celorlalţi bugetari

Ioana Bucur 17.12.2021, 20:16
Salarii mai mari pentru angajaţii din Sănătate. Ce se întâmplă cu veniturile celorlalţi bugetari

Modificări pe ultima sută de metri făcute de Guvern. Executivul a decis să se acorde salarii mai mari pentru angajații din Sănătate, însă și alte domenii vor avea parte, în anul următor, de majorări. Ce se întâmplă cu veniturile celorlalţi bugetari.

Salarii mai mari pentru două categorii de angajați

Cu puțin timp înainte de ședința de Guvern de vineri, Ordonanța de Urgență prin care urmau să se crească salariile pentru unele categorii de angajați din Sănătate a suferit o serie de modificări. În urma presiunilor puse de sindicaliști, care au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, în forma finală care a intrat în şedinţă a fost introdusă și majorarea salariilor din Educaţie.

Potrivit modificării aduse Ordonanţei de Urgenţă, „prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

Astfel, singurii bugetari care vor beneficia de salarii mai mari vor fi cei din Sănătate și Educație. În cazul celorlalți angajați la stat, salariile și sporurile vor fi înghețate în 2022.

Victoria celor din Educație este rezultatul presiunilor sindicale. Joi, trei federații din învăţământ au ameninţat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului şi prefecturilor, dacă salariile profesorilor vor fi îngheţate, aşa cum prevede proiectul de ordonanţă al Executivului.

„În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariaţii din învăţământ vor ieşi în stradă, pichetând sedille Executivului şi prefecturilor.

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”, au transmis aceştia într-un comunicat de presă.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice

Cu cât vor crește veniturile în 2022

Salariile angajaților din Sănătate și Învățământ urmează să crească, de la 1 ianuarie 2022, cu 25% din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, potrivit proiectului de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2022, publicat vineri de Ministerul Finanţelor.

„Vă rog să-mi permiteţi să nu să comentez în acest moment sume sau limite. Pot să vă spun că este construit pe investiţii de 7% din PIB; pot să vă spun că discuţiile s-au închis cu ministerele. Pot să vă spun că, ca la orice buget, nu există zâmbet, nu există neapărat zâmbet şi nici satisfacţie, dar există foarte multă provocare, în faţă, pentru toţi miniştrii”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice, vineri seară, după şedinţa de Guvern.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...