Salariile profesorilor, majorate de la 1 ianuarie. Guvernul a anulat înghețarea veniturilor, după ce cadrele didactice au amenințat cu greva generală

Andrei Dumitrescu 17.12.2021, 17:35
Salariile profesorilor, majorate de la 1 ianuarie. Guvernul a anulat înghețarea veniturilor, după ce cadrele didactice au amenințat cu greva generală

Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie. Proiectul de ordonanță care îngheța veniturile cadrelor didactice a fost modificat de Ministerul Finanțelor.

16% ar trebuie să primească profesorii în plus la salariu începând cu 1 ianuarie 2022, potrivit proiectului.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“, se arată în proiectul de OUG.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul ședinței Guvernului, că măsura cu prorogări va fi adoptată vineri, 17 decembrie.

„Astăzi avem pe masa de lucru Ordonanţa de Urgenţă privind principalele măsuri bugetare şi proiectul de lege privind plafoanele de cheltuieli.

Din discuţiile pe care le-am avut şi dezbaterile la nivelul fiecărui minister, a reieşit angajamentul ferm al Guvernului României pentru a pregăti şi elabora un buget echilibrat şi responsabil, fundamentat pe mai multe coordonate: protejarea veniturilor populaţiei şi sprijinirea persoanelor cu venituri mici sau ce aparţin unor categorii vulnerabile care au cea mai mare nevoie de susţinere”, a declarat, vineri, premierul Nicolae Ciucă.

Sindicatele din învățământ au amenințat cu proteste

Pe 16 decembrie, trei federații sindicale din învățământ au amenințat cu începerea pichetării sediilor Guvernului și prefecturilor de luni, 20 decembrie, dacă salariile profesorilor ar fi fost înghețate.

Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie
Salariile profesorilor vor fi majorate de la 1 ianuarie

„Nu este pentru prima dată când, după declarații publice referitoare la cât de important este sistemul educațional pentru clasa politică și după promisiuni referitoare la majorarea salariilor angajaților din acest vitregit sistem, să se ia măsuri contrare. Deși în ultima săptămână reprezentanții Guvernului afirmau că salariații din învățământ vor beneficia de majorarea salariului de bază în anul 2022, proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, postat în cursul nopții pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, relevă contrariul: înghețarea salariilor personalului din învățământ și prorogarea, pentru a 11-a oara, a alocării procentului de 6% din PIB, pentru finanțarea învățământului – toate acestea, în condițiile în care, pentru unele categorii socio-profesionale, Guvernul a găsit resurse pentru acordarea de majorări salariale.

Reamintim, pe această cale guvernanților, dar și opiniei publice, că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Însă, Guvernele României au decis prorogarea acordării tranșelor de majorări salariale cuvenite de la 1 septembrie 2020, astfel încât, în prezent, personalul didactic se află în situația în care nu a mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020 – dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018.

De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că peste 30.000 de salariați din categoria personalului nedidactic din învățământ beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut. În același timp, personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”, arătau sindicatele în comunicatul transmis joi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...