Salarii de 6.000 de lei pentru aceşti români. E nevoie de sute de angajaţi în toată ţara

Nicu Stan 25.11.2021, 13:11
Salarii de 6.000 de lei pentru aceşti români. E nevoie de sute de angajaţi în toată ţara

Se dau salarii de 6.000 de lei pentru o anumită categorie de români. Criza forţei de muncă a afectat grav domeniul agricol, unde este nevoie de foarte mulți angajați care să facă asta. Chiar dacă salariile sunt foarte bune, tinerii preferă să meargă să muncească în străinătate.

Se dau salarii de 6.000 de lei. Ce meserie trebuie să aibă solicitanții. Sunt disponibile sute de posturi

Lipsa forţei de muncă afectează grav domeniul agricol, unde este nevoie de 300-400 de tractoriști. Chiar dacă salariile pentru tractoriști ajung și la 6.000 de lei, tinerii sunt atrași de industria cosntrucțiilor în străinătate.

Criza de tractoriști este provocată de faptul că mulți dintre aceștia au împlinit vârsta de pensionare, iar cei care mai au câțiva ani de muncă nu vor să se urce pe utilajele noi.

Este nevoie de sute de tractoristi in Romania
Este nevoie de sute de tractoristi in Romania

Tractoriștii se feresc să conducă utilaje de ultimă generație

”Au rămas pe ce era vechi, le e frică să urce pe tractoare performante, pentru că sunt pe calculatoare, dacă le dă ceva în bord nu știu limba engleză”, a declarat Liviu Toader, tractorist, pentru Digi24.

Cât costă un tractor nou

Tractoarele de producție recentă costă cel puțin 200 de mii de euro și sunt dotate cu computere sofisticate la bord.

”Avem aici manetele hidraulice, pentru presiunea hidraulică, avem butoanele… deci cuplează fața, avem cuplare la sateliți, avem autocontrolul brațelor de care este agățat plugul”, explică Liviu Toader, tractorist, cum funcționează noile utilaje.

Fermierii cer liceelor să facă clase speciale de tractoriști

Astfel, disperați că nu găsesc salariați, fermierii români au solicitat liceelor profesionale și tehnologice din mediul rural să înființeze clase speciale unde tinerii să învețe să conducă utilajele moderne.

”Aici în școală facem teoria necesară, iar practica o facem la agentul economic. Facem și lucrări de lăcătușerie, și de mentenanță, și conducerea și exploatarea utilajelor agricole. Însă tinerii care-și doresc să practice această meserie sunt puțini”, a spus profesorul Lucian Lică.

Tinerii nu vor să lucreze în agricultură

Directorul Liceul Cobadin din Constanța, Mariana Grassu, spune că tinerii nu vor să muncească în agricultură pentru că munca li se pare una foarte grea.

Fermierii din Dobrogea declară că tractoriștii au salarii de minimum 3.000 de lei, însă pot ajunge și la salarii de 6.000 de lei pe lună, la care se mai adaugă și bonusuri.

Noile tractoare aproape că merg singure

”Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea”, a spus Marius Țăroiu, fermier.

De asemenea, conform unui memoriu transmis de fermieri ministrului Agriculturii, în țara noastră ar fi nevoie de circa 400 de tractoriști.